Spoedcursus: de juiste wijnen voor bij het kerstdiner

Eten door Chiara

Wijn is altijd fijn! En vooral tijdens de feestdagen slaan we maar al te graag een enorme voorraad van onze favoriete alcoholische versnapering in. Rood, wit, rosé, het merkje, de wijnsoort… Dat maakt allemaal niet zoveel uit. Drinken doen we toch wel! Maar hoe zat het nou ook alweer, wanneer drink je welke wijn? Dus hier om je geheugen op te frissen: een snelle wijngids voor een wijne.. eh, fijne kerst.

… Bij het voorgerecht serveer je meestal een droge, niet al te zware, witte wijn om rustig op gang te komen.

… Staan vis, schaal- en schelpdieren op het menu? Hier past een droge witte of een niet al te zoete, licht mousserende wijn goed bij.

… Serveer je kip, varkensvlees, kalfsvlees of lamsvlees? Dan kun je gaan voor een stevige witte wijn, een lichte rode wijn of een pittige rosé.

Rood vlees en wild gevogelte gaan goed gecombineerd met een volle vino tinto.

… Een kaasplankje in gedachten? Bij milde kaas past een lichte wijnsoort, bij pittige kaas een wat zwaardere en Port smaakt heel goed bij oude brokkelkaas.

… Is er naast het dessert nog plek voor een glaasje? Dan schenk je natuurlijk een ijskoude, mierzoete dessertwijn in!

Voor welk wijnmerk je uiteindelijk kiest hangt natuurlijk af van jouw smaak, de wijnen die de medewerker van de slijterij jou aanbeveelt en misschien wel de wijnsoorten die jouw gasten zeer op prijs stellen. Maar met deze tips sla je de (wijn)plank never nooit mis! Proost!