De leukste kerstmarkten op een rijtje

Vrije tijd door Chiara

Met kerst voor de deur is er genoeg aanleiding om gezellige dagjes uit te plannen. Voldoende te doen! Een dagje struinen over een kneuterige kerstmarkt bijvoorbeeld. Maar waar moet je zijn? Wij zetten de leukste kerstmarkten voor je op een rij. 

Nederland

… Iets langer dan een maand lang kun je in de donkere gangen van Valkenburg genieten van echt winters kerstplezier. De Gemeente- en de Fluweelengrot staan vol leuke kraampjes, sfeervolle lichtjes een magische kerststal en gezellige cafés. Deze bijzondere kerstmarkt staat niet voor niets op nummer één in Nederland.

... Helemaal nieuw en net even anders: de Holistik Concious Christmas Fair in het College Hotel in Amsterdam. Dit is niet zomaar een kerstmarkt, maar eentje met de juiste achterliggende gedachte: alle producten die je er vindt zijn op een eerlijke manier gemaakt. Je verwendt dus niet alleen jezelf, maar draagt ook nog een steentje bij aan een betere wereld. Als dát niet de juiste kerstgedachte is.

… Meer gesteld op kwantiteit? De grootste kerstmarkt van Nederland bevindt zich in Maastricht. Het Vrijthof is speciaal voor kerst omgetoverd tot een mooi winterlandschap inclusief 23 meter hoge kerstboom én een megagrote schaatsbaan. Met honderden kraampjes genieten  bijna 650.000 mensen per jaar van deze sfeervolle kerstmarkt.

… In Deventer kun je drie dagen lang genieten van een warm en sfeervol kerstgevoel . De Grote kerk wordt gevuld met 80 gezellige kraampjes om een warme kerstmarkt te creëren. Tijdens het snuffelen tussen de leukste spulletjes kun je ook genieten van verschillende koren. Uitgekeken? Kom dan bij op het binnen terras met een lekker hapje en drankje.

België

… Zie jij jezelf al struinen langs gezellige kraampjes, genieten van warme chocolademelk en wegdromen bij de mooiste Christmascarols? De kerstmarkt in Antwerpen is verspreid over verschillende plekjes, dus je kunt er een actief dagje van maken! Slenter door de gezellige straatjes met leuke winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes voor je weer een ander kerstmarktje tegenkomt.

… De schaatsbaan, 240 sfeervolle kraampjes, talentvolle straatartiesten, prachtige koren en optredens maken de kerstmarkt in Brussel ieder jaar weer een groot spektakel. Als klapper op de vuurpijl is er een reuzenrad met uitzicht over het 3 km lange kerst-parcours. De 18000 lichtjes in de stad alleen al verwelkomen je tot een heus Winter Wonder Land.

… Niet alleen is Leuven een gezellige studentenstad… Maar de twee mooie pleinen in de historische binnenstad bruisen aan het einde van het jaar ook van kerstachtige gezelligheid. De bekendste kerstdeuntjes, geuren van heerlijke versnaperingen en 140 schattige kraampjes trekken ieder jaar veel buitenlandse bezoekers. De originele cadeautjes en creaties van ambachtslui en kunstenaars zorgen voor een uniek tintje.

Duitsland

… De hoofdstad van Duitsland heeft ieder jaar niet één, maar tientallen kerstmarktjes. Wil jij geen dag, maar een weekend in de kerststemming komen? Ga dan naar Berlijn! De WeihnachtsZauber op de Gendarmenmarkt is de grootste kerstmarkt en heeft elke dag een ander programma. De kerstmarkt op de Alexanderplatz is kleinschaliger en lekker nostalgisch. Met houten hutjes, een ijsbaan én een kermis is dit dan ook misschien wel de gezelligste! Maar je kunt natuurlijk altijd lekker rondstruinen door deze heerlijke stad, want je loopt gegarandeerd tegen andere marktjes aan!

… Net over de grens van Arnhem beland je in een betoverende wereld vol shiny kerstversieringen, lichtjes en gezellige kraampjes. De Oberhausen kerstmarkt is een ware walhalla voor kerstliefhebbers en shopverslaafden. Er zijn namelijk wel 135 leuke kraampjes in het grote winkelcentrum die helemaal in het teken staan van Christmas.

… Naast haar prachtige bezienswaardigheden, bierbrouwerijen, musea en theaters staat Dortmund ook bekend om de grootste kerstboom van de wereld. De 300 kraampjes, sfeervolle kerstverlichting en glinsterende versieringen maken één van de grootste kerstmarkten in Duitsland natuurlijk helemaal af!