Ghana: De grootste markt van West-Afrika

Reizen door Madelon
Iedereen die wel eens in Afrika is geweest, kent het gevoel dat je krijgt op een Afrikaanse markt: als een sardientje in blik, met overal mensen, spullen, etenswaren, drukte, gekke geurtjes... En dat is nog maar het begin!

Naar de markt gaan in Afrika is al een belevenis op zich. Het is geen ordinary markt zoals we die kennen in Nederland, met schreeuwende marktkooplui en drie kraampjes met komkommers en wortelen. Nee, op de markt in Afrika verkopen ze véél! En het liefst op een zo klein mogelijk oppervlak, wat betekent dat alles hutje mutje op elkaar staat. Tel daarbij de looppaden van nog geen meter breed op, plus het feit dat je diezelfde paden moet delen met tientallen anderen en je kan je voorstellen dat je als westerling behoorlijk moet wennen op zo?n markt.
 
Toen we in onze tweede week in Kumasi aankwamen, een grote stad die vijf uur ten noorden van de hoofdstad Accra ligt, wilden we per sé de stad in. En niet om zijn toeristische attracties of het gezellige uitgaansleven (welke we uiteraard ook verkend hebben), maar om de Kejetia Market. Deze markt is met haar oppervlakte van zo?n vijftien voetbalvelden, niet alleen de grootste markt van Ghana, maar van heel West-Afrika.


 
Wat was het een bizar gezicht toen we, na een wervelend ritje in de taxi, nog maar één straat verwijderd waren van deze internationale handelsplek. We zagen de markt in een soort van dal liggen, midden in de stad, waardoor we neerkeken op duizenden vierkante meters bedekt met golfplaten daken. En op de stukken die niet bedekt waren met golfplaat, zagen we alleen maar hoofden.
 
Eenmaal op de markt zelf wisten we niet waar we moesten kijken. Terwijl we bijna onder de voet werden gelopen door Ghanezen die hun dagelijkse boodschappen kwamen halen, keken we onze ogen uit. Het was nog niet eens de aanblik van alle dode vissen, al het andere vlees en de tientallen verschillende groenten die ons deed shockeren, eerder de geur. Wat je op zo?n markt ruikt is niet te beschrijven: een typische Afrikaanse geur en daarbij alles wat je ziet door elkaar. Op de grond lag veel rotzooi en we waren opgelucht dat we overeind wisten te blijven in de mensenmassa.
 
 
We hebben niets gekocht op de markt en we waren eerlijk gezegd blij toen we weer uit de hysterie waren en ?veilig? op straat liepen ? maar toch was het ontzettend gaaf om een keer zoiets mee te maken. Natuurlijk zijn er in Afrika ook de kleinere marktjes waar je rustig kunt shoppen, maar de Kejetia Market in Kumasi is zeker een aanrader om eens een kijkje te nemen. Al is het alleen maar om het cultuurverschil, dat hier niet groter had kunnen zijn.

Lees ook het vorige artikel over Ghana.