De kunst van het sorry zeggen

Psyche & spiritualiteit door Esther

Wanneer je goed op je gedrag zou letten, zou je waarschijnlijk ontdekken dat je het woord ?sorry? vaak gebruikt.  Wij vrouwen zeggen vaak sorry, maar hoe gebruik je ?sorry? op een gemeende manier? Kortom, hoe zeg je sorry?

Wij vrouwen zeggen drie keer zo veel sorry als mannen. Een artikel in de LINDA. van Daphne Huineman deze maand maakte mij bewust van mijn eigen gedrag hierin. Vaak hoor ik mezelf ook sorry zeggen wanneer dit totaal niet nodig is. Bijvoorbeeld wanneer iemand tegen mij(!) aanbotst in de metro, om een confrontatie te voorkomen. Op die manier is het aanbieden van je excuses niet oprecht het tonen van je spijt, maar slechts een makkelijke uitvlucht of een afspiegeling van je eigen onzekerheid. Weet jij van jezelf dat je een overmatige sorry-zegger bent? Dan zijn deze gouden tips voor jou!

1.  Uitvluchten en verklaringen: "Sorry dat ik gisteren tegen je uitviel, maar ik was dan ook erg moe en chagrijnig."

Er zullen maar weinig mensen zijn die niet bekend zijn met het bovenstaande. Het aanbieden van je excuses met direct daar achteraan een vrachtlading uitvluchten. Het is misschien de makkelijkste oplossing. Je zegt immers sorry, maar neemt niet echt de verantwoordelijkheid voor je woorden. Laat dit achterwege en besef dat je bij een welgemeend excuus even door het stof zult moeten gaan!


2. Het gesprek naar je hand zetten: "Sorry dat ik je boos heb gemaakt."

Met bovenstaand voorbeeld praat je voor de ander, dat kan vast niet de bedoeling zijn. Houd het bij je eigen emoties zodat de ander ook zelf kan vertellen over zijn/haar emoties.

3. Zelfmedelijden: "Ik voel me zo ontzettend slecht omdat ik jou dit heb aangedaan."

Dit is hoogstwaarschijnlijk één van de grootste dooddoeners uit Excusesland. Met een opmerking zoals bovenstaand leg je je eigen emoties in de schoot van de ander, die zich daarmee genoodzaakt voelt om een opmerking te maken als "Joh, het geeft niet?, of "Zo erg was het nou ook weer niet.? Houd dit dus vooral bij jezelf!

4. De schuld afschuiven: "Ja oke, ik was misschien chagrijnig, maar jij kon er ook wat van hoor."

Ook hier geldt: zoek geen uitvlucht. Als je je excuses aanbiedt moet je daar volledig achter staan en uitvluchten zijn daarbij dus uit den boze. Je zult ook merken dat de ander je excuses sneller aanvaardt als je dit soort gedrag achterwege laat.


5. Boos worden: "Nou zeg, dan hoef je niet meteen boos te worden. Ik zeg toch sorry? Of niet soms?"

Mocht de ander jouw excuses niet direct accepteren, word dan vooral niet boos. Het feit dat jij sorry zegt, betekent niet dat alles daarmee klaar is. Vaak hebben conflicten ook tijd nodig om opgelost te worden.

Met bovenstaande tips kun jij vanaf nu goed voorbereid en oprecht je excuses aanbieden, wanneer het nodig is. De belangrijkste regel is eigenlijk heel simpel: ga door het stof en zorg dat je oprecht bent. Als het daarmee niet goed komt, weet ik het ook niet meer!

Vind jij het lastig om je excuses aan te bieden? Of strooi jij juist met excuses?