Lifestyle / Media
Media

Kus kus, Bezness

Het verhaal
Het verhaal begint met een vakantie in Egypte. De Nederlandse Noor ontmoet de knappe, Egyptische Omar. Met mooie woorden en veel aandacht raakt hij haar en ze wordt verliefd. Wat er in het verhaal opvalt, is dat de lezer de afstand van Noor voelt. Het lijkt alsof ze vanaf het begin weet dat deze man niet deugt. Daarnaast kiezen de schrijfsters ervoor niet uitgebreid stil te staan bij de verliefde gevoelens van Noor en Omar. Deze worden wel verteld, maar ik voel ze niet in het verhaal. Wat ik als lezer merk is afstand. Dit zou symbool kunnen staan voor het grote verschil in cultuur tussen Egypte en de Westerse wereld, als het om de liefde gaat: Egypte legt mannen en vrouwen zoveel beperkingen op. Omar en Noor zouden nooit ongedwongen op straat kunnen lopen en elkaar liefkozen.


Op het moment dat Noor en Omar naar Nederland gaan, belooft de achterflap mij zes gelukkige jaren. Blijkbaar ben ik door de kennis die ik had over het verhaal (Egyptenaar misbruikt Nederlandse vrouw) al op een bepaald spoor gezet. Ik voel hun liefde niet. Ik zie alleen een man die zijn vrouw voor het karretje spant en haar geld over de balk gooit. Na de aanslagen in New York verandert hun wereld en besluiten ze naar Egypte te gaan. Noor laat haar leven in Nederland achter, om gelukkig te worden met Omar in zijn land.

Tijdens het lezen van het boek ben ik verbijsterd. Hoe kan een jonge, gelukkige Westerse vrouw ervoor kiezen om met een man te trouwen die ze nauwelijks kent? Waarom laat zij alles in Nederland achter om gelukkig te worden in Egypte? Het huwelijk is een farce. Omar blijkt een man die zijn vrouw alleen voor Bezness gebruikt: dit is afgeleid van business. Het betekent gespeelde liefde, om financieel gewin, een verblijfsvergunning en/of een paspoort te krijgen, door middel van emotionele chantage en manipulatie.

Noor wordt ernstig mishandeld en vernederd in Egypte. Ze wordt opgesloten door Omar, krijgt van hem niets te eten en mag ook niet naar de supermarkt. Als haar moeder vanuit Nederland komt, bedenken ze een plan om te vluchten, maar dit is niet makkelijk: een getrouwde vrouw mag niet vliegen zonder toestemming van haar echtgenoot.

En?
In de laatste fase van het boek zit ik letterlijk op het puntje van mijn stoel. Na het lezen van het boek ben ik verward, opgelucht en vooral boos. Kus kus, Bezness is meer dan alleen een makkelijk leesbaar boek voor de zondagmiddag. Het is een belangrijk, voorlichtend boek voor alle vrouwen die vatbaar zijn voor de charmes en zoete praatjes van hufters als Omar.

Kus kus, bezness - Een Nederlandse vrouw gevangen in het web van een Egyptische liefdesfraudeur
Noor Stevens & Natasza Tardio
ISBN: 9022558002
Prijs: ?18,95
Uitgeverij: Boekerij