Oranje Koninginnedagkoek

Eten door Madelon

Deze oranjekoeken kan je uiteraard ook maken in rode, witte en blauwe varianten. Maak hiervoor glazuur van ongeveer 175 gram poedersuiker, een klein beetje melk, een klein beetje boter en rode of blauwe kleurstof. Voor de witte varianten hoef je uiteraard geen kleurstof te gebruiken. Versier de koeken met rood-wit-blauwe of oranje versiersels uit de supermarkt (Dr. Oetker heeft vaak superleuke thema?s!) en serveer ze aan je visite. Succes gegarandeerd en een stuk leuker dan kant-en-klaar uit de supermarkt!

Oranje Koninginnedagkoeken
(voor ongeveer 12 koeken)


Wat heb je nodig?

  • Een pakje spijs (350 gram)
  • 35 gram boter
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel Oranjebutter of Jaya (likeur)
  • 75 gram geconfijte oranjeschil
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • Een klein beetje nootmuskaat


Hoe maak je het?
Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, de in stukjes gesneden boter, een ei en 1/2 deciliter water een soepel deeg. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er dun af. Meng de sinaasappelrasp, een snufje nootmuskaatpoeder, wat zout, het anijspoeder en de geconfijte sinaasappelschil door het deeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg de bakplaat met bakpapier en rol het deeg hierop uit tot een dunne lap van ongeveer driekwart centimeter.

Splits de eieren. Meng het spijs met de eidooier en de schoongeboende en dun afgeraspte citroen. Snij de lap deeg in twee helften. Bedek een helft van het deeg zo gelijkmatig mogelijk met het spijs. Dek dit af met de andere helft van het deeg en druk de randen netjes dicht. Bak de koek in het midden van de oven in 30 minuten gaar.

Zeef het poedersuiker en klop er met de helft van het eiwit en de likeur een stevig, glanzend glazuur van. Neem de koek uit de oven, laat deze tien minuten afkoelen en giet het glazuur erover. Verdeel het met een glad mes gelijkmatig over de bovenkant. Snij de koek in blokjes van drie bij drie centimeter. Eet smakelijk!

Tip: Je kan het deeg al eerder in kleinere stukken verdelen, zodat je ook ronde koeken kan maken. Dit is wel wat meer werk en hou er rekening mee dat kleinere koeken ook korter in de oven moeten!

Bron: Smulweb.nl