Interview: droomcoach Barbara Rink

Media door Redactie Ze.nl
Barbara Rink is een droomcoach en helpt mensen om hun dromen beter te begrijpen. Ze analyseert dromen en wil mensen aan het denken zetten, zodat zij dat later zelf kunnen doen. Ons zusje Girlscene vuurde al haar brandende vragen op Barbara af!

Hoe word je een droomcoach, en wat houdt het precies in?

“Er zijn wel een aantal opleidingen en cursussen die je kunt volgen om dit beroep uit te oefenen, maar het is vaak een combinatie van verschillende vakgebieden. Zelf heb ik verschillende cursussen gedaan en ben ik me toen gaan specialiseren in dromen. Ik help mensen bij het nadenken over hun dromen, ik coach ze om er zelf mee aan de slag te gaan. Het is heel moeilijk om precies van een droom te zeggen wat het betekent, dus je zult zelf ook hard na moeten denken over de betekenis van bepaalde dromen.”

Wat is dromen eigenlijk precies?

“Dromen is eigenlijk een soort ontlading of verwerking van de dingen die je overdag bezighouden. Wanneer je slaapt, hebben je gedachtes geen remmingen meer en vallen de grenzen weg. Je komt helemaal tot rust en alles wat je misschien hebt weggestopt, komt nu naar boven. Je droomt wanneer je in je remslaap zit, dit is de diepste slaap die je ’s nachts kunt hebben.”

Zeggen dromen iets over je persoonlijkheid?
“Ja, alleen is dat vaak moeilijk te achterhalen uit een droom. Een droom zegt wel heel veel over hoe jij op dat moment in je vel zit en over hoe je je voelt. Misschien zijn het gevoelens die je wegstopt, of die je elke keer probeert te negeren. Het kan zijn dat deze ’s nachts terugkomen en dat je erover gaat dromen, al heb je misschien niet gelijk door dat het over je eigen gevoel gaat. In je dromen komen vaak meerdere personen voor en het kan zijn dat dit verschillende gedachtes of karaktereigenschappen van jezelf voorstellen. Als je bijvoorbeeld over iets twijfelt in het dagelijks leven, kan het zijn dat je droomt over twee personen die het niet met elkaar eens zijn. Die personen stellen dan jouw tegenstrijdige gedachtes voor, die met elkaar in conflict zijn.”

Meer lezen? Kijk op Girlscene!