Goedele Liekens - Sterke vrouwen

Media door Chantal

"Meisjes van gemiddeld zeven jaar oud worden vastgehouden door vier vrouwen. Hun beentjes opengesperd. Hun clitoris en/of schaamlippen worden weggesneden met een bot keukenmes of scheermesje. De meisjes gillen, schreeuwen van de pijn, staan doodsangsten uit en lopen risico op levensgevaarlijke complicaties. Het is het wraakroepende lot van 135 miljoen vrouwen en meisjes."

"Het was nacht en ik sliep. De rebellen kwamen onze slaapzaal binnen en maakten ons wakker. We waren allemaal erg bang. Ze sloegen ons hard met stokken en lange messen. (...) Het leven in de bush is zeer zwaar. We moesten bladeren en wortels van bomen eten. Water is er ook niet. Om niet van dorst om te komen, moesten we de urine van anderen drinken."

Zo maar twee passages uit de vele verbazingwekkende verhalen in het boek. Goedele is al ruim tien jaar Goodwill Ambassadrice voor het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties en gedurende die periode heeft ze vele missies naar derdewereldlanden gemaakt. Met name de ontmoetingen met de vele vrouwen hebben een speciaal plekje in haar hart gekregen. In een interview met het AD zegt ze: "Een vrouw is nooit reddeloos. Een vrouw heeft een plan. Vrouwen dragen de wereld."

Hoe triest hun leven er ook uitziet, hoe slecht de situatie ook is waarin ze verkeren, ze gaan altijd door. Dat is wat Goedele met haar boek Sterke vrouwen wil laten zien. De vrouwen waarover ze schrijft laten allemaal zien dat ze blijven proberen te overleven. Ze strijden voor een betere toekomst, voor zichzelf en voor hun kinderen. Negentien verhalen worden uitgelicht, allemaal compleet anders, maar allemaal even aangrijpend. Levensverhalen van vrouwen die zijn besneden in Somaliland, vrouwen die als hoer moesten fungeren in Disneyland voor sekstoeristen op de Filippijnen, vrouwen uit Uganda die vroeger als kindsoldate moesten moorden en martelen, en transseksuele vrouwen in Indonesië die proberen te overleven.

Het lijkt een ver van ons bed-show, maar daarom is het des te belangrijker om deze vrouwen een stem te geven. Goedele vertelt vanuit haar eigen ervaring, omschrijft elke situatie op zo'n manier dat het bijna lijkt alsof je er zelf bij bent. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de vele foto's die bij de verhalen toegevoegd zijn.

Sterke vrouwen is echt een boek van Goedele geworden. Letterlijk. Hoewel de hoofdstukken prachtig zijn omschreven in de ik-persoon, zijn de tientallen foto's waar Goedele op staat met de vrouwen toch wel wat storend: het gaat uiteindelijk om de vrouwen, niet om de ambassadrice. Gelukkig wordt dat meer dan goed gemaakt door de mooie vormgeving van het boek, en de aangrijpende verhalen die erin zijn geplaatst. Nog nooit heb ik zo vaak mijn mond open voelen vallen, verbaasd door alle beschreven gebeurtenissen.

Dit boek laat niet alleen het verhaal van sterke vrouwen over de hele wereld zien, het laat ons ook maar weer eens beseffen dat wij vrouwen in Nederland het helemaal niet zo slecht hebben.

Sterke vrouwen
Goedele Liekens

ISBN: 9002239629
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij