ZeTest: Wii Party

Media door Joelle

En schudden, schudden, schudden! Alsof ons leven ervan afhangt, bewegen we met de Wii-motes (de controllers, oftewel afstandsbedieningen) op en neer. Onze Mii's - Wii-poppetjes die je naar eigen smaak kunt aanpassen zodat ze precies op jou lijken of op een stoere rockster met hanenkam natuurlijk - springen omhoog en proberen wanhopig spartelend de tonnen en boomstammen die voorbij rollen te ontwijken. Dat lukt ze niet allemaal even goed. De heer Gandhi, voor de gelegenheid niet gekleed in Indiase klederdracht maar in een sportieve rode outfit, reageert te laat en crasht onherroepelijk tussen het hout. Als de anderen de finish hebben bereikt en de score in beeld verschijnt, staat hij sip naar de drie juichende medespelers te kijken.

Van spelletjes als deze kent Wii Party er nog zo'n 80. Je kunt ze in je eentje spelen of met elkaar (tegen elkaar strijden of met elkaar samenwerken in teams). Het is mogelijk om de minigames los (één voor één) aan te klikken, maar de makers van het spel hebben nog tal van andere manieren bedacht om de spelletjes aan elkaar te rijgen. Board Game Island bijvoorbeeld, waarbij spelers om beurten met de dobbelsteen moeten werpen om zo naar de top van de berg te bewegen. Onderweg wordt de route steeds onderbroken door minigames. De uitkomst daarvan bepaalt hoeveel hokjes je verder mag: net Ganzenbord dus. Of Globe Trot, waarbij je de hele wereld over reist om foto's van beroemde plaatsen te verzamelen. Elke beurt speel je een minigame. Haal je één van de eerste drie plaatsen, dan ontvang je muntjes waarmee je een boot, trein of vliegtuig kunt nemen om je eindbestemming te bereiken. De speelduur van dit soort grotere spellenseries varieert van een kwartier tot meer dan een uur.

"We wilden een spel maken dat je gezellig met de hele familie zou kunnen spelen," zegt Lisa van Nintendo. "Met je grootouders, met vrienden, maar ook met kleine kinderen of broertjes of zusjes." Want hoewel Nintendo er met de Wii in geslaagd is een spelcomputer te maken die toegankelijk is voor alle leeftijdscategorieën, ligt de gemiddelde leeftijd van de Wii'er nog altijd op 28 jaar. Het bedrijf wil dus graag meer vijftigplussers aan het gamen krijgen en probeert nu spellen te ontwikkelen die in die leeftijdscategorie aanslaan.

Hoog tijd om te kijken of dat is gelukt. Samen met twee gewillige familieleden mag ik Wii Party naar hartenlust uitproberen in een huis in het luxe vakantiepark Hof van Saksen. Groot succes in de familie is de Balansboot, waarbij je twintig Mii's aan boord moet laden. Twee spelers werken samen om in minigames de uitgang van een doolhof te bereiken, tussen de meteorieten door naar het ruimteschip te vliegen of puzzels op te lossen. Lukt dat, dan krijg je twee Mii's van gelijke grootte, die je mooi zo kunt positioneren dat de boot in balans blijft. Haal je het einddoel niet, dan word je opgescheept met een kleine en een enorme Mii, die je ook nog eens maar op een beperkt aantal plaatsen mag neerzetten, waardoor de boot onvermijdelijk naar één kant helt en de zweetdruppels al op het voorhoofd van de balancerende Mii's verschijnen. De boot wiegt terug, gelukkig. "Nog steeds stabiel!" roept de Wii-stem (die overigens af en toe wel een érg Amsterdams accent heeft) triomfantelijk. Dat wordt onze slogan van de dag.

Nieuw ten opzichte van andere party games zijn de zogeheten house games. Daarbij speel je niet alleen virtueel, maar wordt ook de echte huiskamer betrokken bij het spel. Die zijn vooral voor jongere kinderen geschikt, maar ook volwassenen zullen er veel lol aan hebben. Verstoppertje bijvoorbeeld: verberg de Wii-afstandsbediening en laat de anderen hem binnen de tijd vinden door je Mii telkens geluidjes te laten maken. Of Time Bomb, waarbij spelers de Wii-afstandsbediening aan elkaar door moeten geven zonder hem te laten schudden, anders gaat de bom af.

Al met al heeft Wii Party voor een partygame behoorlijk veel te bieden. Behendigheidsgames, schietspelletjes, racespelletjes, puzzels waarbij je logisch moet nadenken, Pacman-achtige games, spelletjes waarbij je puur geluk moet hebben: voor ieder is er wat wils. Bovendien lopen de niveauverschillen zeer uiteen: waar de ene minigame duidelijk voor jongere kinderen is bedoeld, zijn sommige spelletjes zelfs voor de wat ervarener Wii'er nog verrassend pittig. Af en toe wordt nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de Wii-mote biedt en je zult sneller op het spel uitgekeken raken dan bijvoorbeeld Guitar Hero of Wii Fit. Maar met Wii Party is Nintendo er zeker opnieuw in geslaagd een toegankelijk spel te maken voor alle leeftijden, waarmee je met het juiste gezelschap een hoop plezier zal kunnen beleven.

Wii Party
Nintendo
EAN: 0045496369378
Prijs: 39,99