Report: Night of the Proms

Vrije tijd door Anneke

Vorige week donderdag beleefde Night of the Proms haar première in het GelreDome. Daar had een heel stadion het weer naar zijn zin tijdens (voor velen) hét uitje van het jaar. De 24-jarige vioolvirtuoos Charlie Siem maakte meteen indruk met zijn gedreven spel. Hij wist het publiek goed op te warmen.

Maar het was Miss Grace Jones - 62 jaar, maar nog steeds sexy, mysterieus en indrukwekkend - die de zaal wist in te pakken. Toen ze oldies als La Vie en Rose, Slave to the Rhythm en Libertango (Strange, I've Seen That face Before) bracht, ging de zaal helemaal los. Haar optreden mag een mijlpaal in de Proms-geschiedenis genoemd worden.

Ook divo Boy George wist het publiek enthousiast te maken. Niet helemaal met zijn stem (want die heeft met de tijd een beetje aan kracht ingeboet), maar vooral met zijn performance. Boy George maakte de show, toen hij oude classics als Karma Kameleon en Do You Really Want To Hurt Me? in een fris Proms-jasje stak. Daarbij danste en wervelde hij over de catwalk en deelde hij kushandjes uit aan het publiek.

Maar ook onze eigen Barry Hay pakte het publiek in met Earring-klassiekers als When The Lady Smiles en Radar Love. Hij slaagde erin om het publiek van hun stoelen te krijgen en hen te verleiden tot een enthousiast dansen en klappen.
Ouwe rocker John Fogerty mocht tegen het einde van de Proms het publiek nogmaals toezingen. Hij mag dan geen glamourfiguur zijn, toch wist hij een aantal nummers lang te boeien met nieuwe versies van golden oldies als Bad Moon Rising, Down On The Corner en Long As I Can See The Light. De Proud Mary-versie met alle artiesten van de Proms op het podium vormde het schitterende afscheid.

Night of the Proms 2010 is op 18, 19 en 20 november in Ahoy Rotterdam te bewonderen.

Foto's: Anneke Ruys