Carice de Wildt - Koosje

Media door Marieke_B

Koosje is manisch-depressief. Ze leeft een leven onder inktzwarte wolken en scherp zonlicht. In dit boek beschrijft Koosje treffend wat het voor haar en haar omgeving betekent om bipolair te zijn. Haar leven is een continue, soms wanhopige zoektocht naar de juiste balans. Goede keuzes maken blijkt daarbij van levensbelang. - www.koosjehetboek.nl

Dit bijzondere boek is geschreven in drie hoofdstukken, waarin Koosje dolgelukkig, diepbedroefd en 'normaal' is. Ze zijn in willekeurige volgorde te lezen, maar chronologisch komt het neer op periodes in 2006, 2008 en 2010. Het is boeiend om, in dagboekvorm, te lezen hoe tegenstrijdig Koosjes buien zijn en wat voor invloed dit heeft op haar leven en directe omgeving, met als dieptepunt een zelfmoordpoging.

De bipolaire stoornis, met manies en depressies die elkaar snel kunnen afwisselen, is een voor de omgeving moeilijk te begrijpen ziekte. Koosje is daarom niet alleen heel herkenbaar voor lotgenoten, maar zal mensen die er om eigen redenen meer over willen leren ook heel erg aanspreken. Carice beschrijft erg goed wat de ziekte inhoudt, wat het met haar doet en hoe ze ermee heeft leren leven. En dit alles op een soms keiharde en altijd goudeerlijke manier.

"Er zijn mensen die kanker hebben. Mensen die graag willen leven maar uit hun lichaam, de dood in worden gedrukt. Kon ik maar met ze ruilen."

Vooral deze quote heeft veel indruk op mij gemaakt. Hoe kan iemand het leven zo niet leuk vinden dat ze liever dood wil zijn? Zo'n mooie leuke sprankelende meid als Carice, die ik in real life heb mogen ontmoeten... Heftig om te beseffen dat er onder die spontane uitstraling een heel complex meisje schuilgaat.

Desondanks is het knap hoe Carice/Koosje met deze ziekte omgaat. Hoe ze alles eruit wil halen wat erin zit, ook al ziet ze het soms allemaal even niet meer zitten. Ze is open over haar ziekte en drijft ook de spot ermee. Probeert het luchtig te houden, zowel voor haar omgeving als voor zichzelf. Bewonderenswaardig!

Koosje, diepbedroefd en dolgelukkig is een prachtig boekje geworden, waar Carice apetrots op mag zijn!

Koosje, diepbedroefd en dolgelukkig
Carice de Wildt
Prijs: 12,95