Castpresentatie Loft

Media door RobinS

We ontmoeten de cast van de nieuwe film van regisseuse Antoinette Beumer. Ze is net klaar met De Gelukkige Huisvrouw, maar heeft helemaal zin in haar nieuwe project. "Ik zou wel een break willen, maar als je deze kans krijgt moet je gewoon even doorbikkelen en niet zeuren."

Maar waar gaat Loft over?
Vijf getrouwde mannen hebben een groot geheim. Ze delen samen een loft voor hun buitenhuwelijkse activiteiten. Om beurten nemen de vrienden hun veroveringen naar het loft. Het gaat de mannen allemaal goed af, totdat ze op een ochtend het lijk van een jonge vrouw in het loft vinden. Ze proberen uit te zoeken wat er is gebeurd, maar dan blijkt al gauw dat de vijf vrienden elkaar lang niet zo goed kennen dan ze dachten...

De film is van oorsprong een Vlaamse thriller, geregisseerd door Erik van Looy. Het was de best bezochte Belgische film aller tijden. Voor Nederland een reden om een remake van deze thriller te maken. Antoinette verzorgt de regie, schrijfster Saskia Noort past het scenario aan en Nederlandse acteurs en actrices zorgen voor een totaal andere versie van deze spannende film.

Goed, en wie spelen deze schuinsmarcheerders?
Barry Atsma (Komt Een Vrouw Bij De Dokter) speelt Matthias. Matthias is een succesvolle architect, een charmante man die erg populair is in zijn vriendenkring. Het is een man met een grote voorliefde voor gevaarlijke spelletjes en mooie vrouwen. Matthias is degene die het plan bedenkt van een loft. Hij koopt een loft voor zichzelf en zijn vrienden. Hij is getrouwd met Nathalie (Kim van Kooten).

Fedja van Huêt (Toneelgroep Amsterdam) speelt Bart. Bart is psychiater en het meest nuchter van de vijf vrienden. Hij is een lieve, rustige man die het hoofd koel houdt in moeilijke situaties. Bart en zijn vrouw zijn na een aantal jaar huwelijk van elkaar vervreemd geraakt, maar geen van beide lijkt daar moeite mee te hebben. Hij is getrouwd met Eva (Hadewich Minis).

Jeroen van Koningsbrugge (JURK!) speelt Willem. Willem is de komische noot (verrassend) in de vriendengroep. Een stevige drinker met een bovengemiddelde interesse in mooie vrouwen. Van de vijf vrienden is Willem het minst volwassen en in crisissituaties weet hij zich geen raad en vertrouwt daarbij volledig op de anderen. Hij is getrouwd met Annette (Lies Visschedijk).

Gijs Naber (Zwartboek) speelt Rob. Rob is de meest rustige man van de groep en het hele loft-plan is niets voor hem. Hij is namelijk absoluut geen playboy, maar om beter bij de groep te horen gaat hij toch mee in het hele gebeuren rondom de loft. Rob heeft zijn vrienden beter door dan zij zelf denken. Hij is getrouwd met Marjolein (Katja Herbers).

Chico Kenzara (De Co-assistent) speelt Tom. Tom is de jongere halfbroer van Bart en de meest flamboyante van de vriendengroep. Vanwege zijn rommelige jeugd zoekt hij in zijn volwassen leven continu grenzen op, wat hem erg onvoorspelbaar maakt. Tom is de gevaarlijkste van de vijf vrienden. Hij heeft een vriendinnetje, Kimmy (Carolien Spoor).

De overige rollen zijn voor Anna Drijver, Sallie Harmsen en Jamie Grant. Alledrie spelen zij mooie vrouwen die op het pad van de vijf mannen terecht komen.

België vs. Nederland
De versie van Antoinette wordt flink vernederlandst. De film mag dan wel dezelfde verhaallijn hebben, het gaat absoluut niet op elkaar lijken. Antoinette: "Je maakt je eigen film, je eigen plaatjes. Acteurs geven ieder hun eigen idee aan de rol. Dus wordt iedere rol anders dan die van de Belgische versie. Maar iedereen vergelijkt de film nu heel erg met het origineel, omdat we simpelweg nog niks kunnen laten zien. Als straks de Nederlandse film klaar is, is dat gewoon een nieuwe film."

België en Nederland kennen, ondanks dat we buren zijn, een enorm cultuurverschil. Zo sloeg Komt Een Vrouw Bij De Dokter niet aan bij onze Vlaamse onderburen. Barry: "Het zal toch aan het taaltje liggen. Het is een cultuurverschil. Met Toneelgroep Amsterdam spelen we regelmatig in België en ook dat slaat niet altijd aan. Belgen vinden onze taal lelijk en wij vinden hun zachte taaltje grappig, minder gevaarlijk. En onze humor wordt niet door Belgen begrepen. Daarom is het maar goed dat er nu een Nederlandse versie van Loft komt. Toch heeft België ook zeker mooie dingen: zo maken creatievellingen prachtige films en ontwerpen met maar heel weinig geld."

Ook volgens Anna komt het door het cultuurverschil dat Nederlandse films het niet goed doen bij de buurtjes. "Het komt door het taaltje. Het is toch heel anders. En de locaties, je kunt je er gewoon niet zo goed in herkennen. Neem bijvoorbeeld Franse films: je weet dan waar je aan toe bent, je krijgt Franse huizen te zien, dan is de herkenning weg. Nu wordt het een Amsterdams verhaal met Amsterdamse huizen en Amsterdamse acteurs."

We vroegen een deel van de cast wat zij zouden doen als ze een geheim loft zouden hebben...
Jeroen: "Ik zou er een studio van maken, lekker muziek maken. Of nee, animatiefilmpjes! Ik zou stiekem met vrienden animatiefilmpjes gaan maken en ze dan laten uitlekken. Zodat iedereen denkt: 'Waar komen die filmpjes vandaan?' Dat zou ik doen in een geheim loft."

Chico: "Ik denk dat ik iets zou doen waarmee ik heel veel geld zou kunnen verdienen. Maar hoe kun je een loft gebruiken om zo veel mogelijk geld te verdienen? Heel rijk, heel gelukkig en heel gezond, dat wil ik worden."

Gijs: "Appeltaarten bakken! Gewoon leuk, taarten bakken, spelletjes doen. In een geheim loft doe je dus dingen die je stiekem wilt doen en wat ik dan precies wil doen is natuurlijk geheim."

Kim: "Ik heb geen geheimen dus ik zou er niks aan hebben. Ik heb helemaal niks wat ik stiekem in het geniep wil doen. Aan een geheim loft heb ik dus niet echt behoefte."

Antoinette: "Vrouwen doen zoiets niet. Ik denk niet dat er vrouwen zijn die met vriendinnen een loft delen. Ik kan me er in ieder geval niks bij voorstellen. Maar als ik zou moeten bedenken wat ik zou doen, dan zou ik lekker in m'n eentje de krant lezen. Of een lekker bad nemen."

Anna: "Ik zou me lekker gaan verkleden en dan de hele dag ronddansen op heel harde muziek, heerlijk!"

Barry: "Boetseren met klei, lijkt me heel interessant. De materie klei vind ik interessant. Nee, haha. Uhm, ik zou de hele dag naakt ronddansen op Bruce Springsteen ofzo? Of de hele dag voetbal kijken, eindelijk! Even geen papjes geven, geen luiers verschonen. Heel relaxed."

De opnames van Loft starten in juni en 16 december zal de film te zien zijn in alle Nederlandse bioscopen.

Tekst: Robin Smits & foto's: Jet Wieske