Interview: Cast Mary Poppins

Media door Jet

Nederland is in de ban van Mary Poppins. Het begon met het Avro-programma Op Zoek Naar Mary Poppins waarin we allemaal zagen hoe Noortje Herlaar er met de hoofdrol vandoor ging, bij de première stond de rode loper bomvol met opgedofte BN'ers en momenteel wordt de musical waanzinnig goed bezocht. Kortom: Mary Poppins is hot!

Toen Marieke en ik werden uitgenodigd voor een persdag waren we dan ook helemaal blij. Niet alleen mochten we de magische show zien (lees hier de recensie) en een kijkje backstage nemen, ook mochten we een aantal castleden interviewen. Lees hier het resultaat!

Noortje Herlaar
Sinds Noortje Herlaar Op Zoek Naar Mary Poppins won, is ze in één klap veranderd in een bekende musicalster.

Kan je eigenlijk nog wel normaal over straat?
"Ik moest zeggen dat het de afgelopen weken een enorme vlucht heeft genomen; ik word ineens veel meer herkend merk ik. Maar in Amsterdam kan ik nog steeds heel normaal over straat. En zonder make-up herkennen mensen me toch niet, haha."

Ben je al een beetje gewend aan alle aandacht?
"Ik vind het heel leuk eigenlijk. De reacties die ik krijg zijn meestal ook alleen maar positief, dus dat scheelt. Maar sommige dingen zijn minder makkelijk, zoals de aandacht voor je liefdesleven (Noortje en William zijn een stel, red.)."

De rol die je speelt is behoorlijk beheerst en keurig, ga je af en toe ook helemaal los in je vrije tijd?
"Ik ben niet echt een enorme losbol. En met dit leven kan ik me dat ook niet veroorloven. Dus ik drink en rook niet, anders trek ik de voorstellingen niet. Maar op een vrije dag ga ik wel lekker uit eten of naar de film. Ik ben heel anders dan Mary Poppins, daarom vind ik het ook zo leuk om te spelen. Ik ben van mezelf heel bewegelijk, ik zit de hele dag door in duizend verschillende houdingen. Ik ben totaal niet stijfjes."

Geloof je in magie?
"Ik geloof wel in de magie van de musical, haha. En in de magie van de liefde. Maar zelf ben ik heel nuchter."

Als je nu een vliegende paraplu zou hebben, waar zou je dan heen willen vliegen en waarom?
"Best wel erg, maar op dit moment wil ik gewoon de show gaan doen, dus ik hoef niet zo nodig ergens heen. Maar ik zou wel even naar het strand willen; de zon schijnt zo lekker en ik heb er nog geen moment in kunnen zitten. Dus even naar de zon en dan weer terug naar het theater."

William Spaaij
De naam William Spaaij is, na zijn rollen in o.a. Grease, Fame en Footloose, niet meer weg te denken uit musicalland. Ook in Mary Poppins heeft hij weer een mooie rol te pakken, die van Bert de schoorsteenveger. "Bert is een manusje van alles en hij is de rode draad van het stuk. Ik mag het woord 'verteller' eigenlijk niet gebruiken, maar dat is hij wel een beetje. Hij ontmoet Mary Poppins weer, die terug is gekomen om een gezin te helpen en zij maken met elkaar bijzondere avonturen mee. Eigenlijk zijn het kleine sprookjes in één groot sprookje. Deze rol heeft alles: zingen, dansen, acteren en zelfs tappen. Iets wat ik heel leuk vind. Op mijn achtste tapte ik al, dus dat is voor mij echt een extra dimensie om te mogen doen."

Hoe heb je je voorbereid op de rol? Schoonstenen geveegd?
"Haha, nee. Ik heb het stuk vier jaar geleden met mijn moeder gezien in Londen. Na de show zei ze tegen me: 'Die rol vind ik nou echt iets voor jou.' Twee jaar later heb ik auditie gedaan en was het raak. Ik hoor wel eens dat ik op Dick van Dyke (de acteur uit de film, red.) lijk, hij heeft ook dat olijke. Ik denk dat de rol gewoon heel goed bij me past."

Bert is een manusje van alles. Hoe handig ben jij eigenlijk?
"Ik ben niet de meest handige persoon op de wereld, maar ik denk zeker niet dat ik onhandig ben. Ik ben sowieso wel een manusje van alles, niet alleen op het gebied van musicals. Zo ben ik ook iemand die dingen organiseert, bijvoorbeeld Musical Helpt Haïti. En we gaan dit jaar weer voetballen voor de Johan Cruyff Foundation. Ik ben graag bezig."

Wat ons opvalt aan jou is dat je een bom van energie lijkt. Waar komt dat vandaan? Was je vroeger ook zo?
"Ja, dat was ik zeker. We hebben nooit getest of ik ADHD heb, maar het zou heel goed kunnen hoor. Soms verbaas ik me er ook over. Maar we staan hier nu elke avond voorstellingen weg te geven en dat is wel nieuw voor me. Ik heb altijd getourd, dat lijkt zwaarder maar dat is het niet. Ik merk dat ik meer moet gaan verdelen en doseren op het toneel dan dat ik vroeger deed. Ik voel het meer aan het lichaam: aan mijn knieën en rug. Ik dans vanaf mijn vierde, dus mijn lichaam heeft ook al zo veel impulsen gehad. Ik moet daar wel op letten; niet elke keer vol gas gaan. Al denk ik dat als mensen mij zien ze alsnog denken: wat heeft die jongen een energie."

Mary Poppins draait om magie. Geloof jij een beetje in magie?
"Nou, wel als ik op het toneel sta, dan ga ik er helemaal in mee. Het is zo leuk om te zien hoe mensen hier kleine kinderen worden. Dat is al magisch. Maar of ik echt letterlijk geloof in magie... Soms denk ik wel dat ik iets gevoeliger ben voor dingen dan dat ik eigenlijk wil, maar ik heb besloten om daar niet te veel aandacht aan te besteden."

Als je nu een vliegende paraplu zou hebben, waar zou je dan heen willen vliegen en waarom?
"Op dit moment zou ik gewoon even weg willen vliegen. Naar een onbewoond eiland ofzo. Er is zo veel gebeurd de laatste tijd. Niet alleen met de musical, maar ook het hele verhaal van mij en Noortje. Daarom zou ik haar ook wel even aan haar hand willen meenemen."

Je hebt al in veel musicals gespeeld. In welke show zou je nog heel graag een keer willen spelen?
"Ik zeg altijd Jekyll and Hyde, omdat dat me een mega uitdaging lijkt. Veel mensen weten niet dat ik eigenlijk ook een zanger ben; dat komt door de rollen die ik heb gespeeld. Ik zing en dans altijd tegelijk, dat zorgt ervoor dat je niet kunt staan en zingen. Dat zou ik wel een keer willen."

Marjolijn Touw
Deze grootste musicalster (onder andere bekend van Ciske de Rat - de Musical en The Wiz) speelt in Mary Poppins de rol van de gemene Juf Andrew. "Dit karakter komt niet voor in de film, maar wel in het tweede boek. Ze is de oude nanny van vader Banks en heeft hem met orde, regels en tucht opgevoed. In het verhaal is Mary Poppins op een gegeven moment vertrokken en dan denkt mevrouw Banks er goed aan te doen om de oude nanny van haar man weer in te huren. Ze is compleet het tegenovergestelde van Mary."

Je speelt opvallend vaak gemene rollen...
"Dat ligt me blijkbaar goed en ik vind het ook heel leuk om te doen. Bij deze rol dacht ik wel: moet ik het nou weer doen? In Ciske speelde ik natuurlijk de nare moeder. Mensen noemen me wel eens rotwijf. Ik ben zelf helemaal niet zo. 'Dit is mijn werk,' zeg ik dan. Maar dit was ook weer zo'n leuke uitdaging. Je vindt in iedere rol wel weer iets anders. In Ciske speelde ik een treurige vrouw, mijn karakter in The Wiz had een soort grootheidswaanzin en Juf Andrew wil eigenlijk zelf Mary Poppins zijn. Al die vrouwen hebben dus wel afwijking en dat vind ik heel leuk om te spelen."

In welke musical zou je nog heel graag een keer willen spelen?
"Wat ik hierna ga doen, Petticoat met Chantal Janzen, vind ik heel leuk. We verheugen ons nu al op de kleedkamer samen, want dat klikt hartstikke goed. Ik speel daarin een moeder uit Amsterdam-Zuid. Ik ben een beetje drillerig, maar niet bedoeld naar. Iets menselijker dan Juf Andrews dus."

Mary Poppins is 15 keer genomineerd, een record, wat is volgens jou het geheim achter het succes?
"Het is een formule die heel goed werkt, er is ontzettend goed over deze musical nagedacht. Het is zo knap dat je niet eens door hebt dat je in het verhaal gezogen wordt. Natuurlijke overgangen, geweldige muziek, goede vertaling... Door dit alles draagt het een soort Disney-magie om zich heen. En dat voelen wij ook op het toneel."

Heb je de zoektocht naar Mary gevolgd en had je verwacht dat Noortje zou gaan winnen?
"Ja, ik heb de meiden zelf gecoacht, dus ik kende ze allemaal hartstikke goed. En toen speelde opeens dat ik ook auditie zou doen voor een rol in de musical. Noortje was qua type gelijk al wat ze zochten. Daarnaast werkt ze hard en goed. Dat zet wel zoden aan de dijk."

Als je nu een vliegende paraplu zou hebben, waar zou je dan heen willen vliegen en waarom?
"Dan zou ik naar Zuid-Frankrijk gaan, omdat ik zo van de Middellandse Zee hou. Dan ga ik in Cannes of Nice even naar de markt en daarna een kopje koffie drinken op het strand. Daar heb ik toevallig vandaag ontzettend veel zin in."

Magie speelt een grote rol in de show. Geloof je zelf een beetje in magie?
"Heel erg. Het thema van de show is: alles kan als jij het laat gebeuren. Ik ben iemand die elke dag even nadenkt over hoe ik de dag wil laten verlopen. Ik probeer heel positief te blijven. Te denken dat het een leuke dag gaat worden. Daar wordt 'ie lichter en draaglijker van. Eigenlijk wel een beetje zoals Mary Poppins, haha."

Wat een geweldige musical met een topcast, die niet alleen van het podium spettert, maar ook in levende lijve!

Kijk verder voor meer informatie over Mary Poppins op de website.