Interview: Nikki

Media door RobinS

Over het nieuwe album...
"Let It Go is een album die in het verlengde van Naked, mijn eerste album, staat. Het is alleen net iets anders geworden omdat ik het laatste anderhalf jaar echt heb geleerd wat muziek nou eigenlijk is. Niet dat het alleen liedjes zijn, maar je moet ook bedenken welk geluid je wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld zang op de voorgrond? Of juist de gitaar? Dat weet ik nu allemaal en daarom is dit album geworden wat ik zelf het beste vind. Ik vind een combinatie van zang en instrumenten op de voorgrond het mooist. Dat geeft een open geluid, waardoor het lijkt alsof je in een concertzaal staat. Ook de keuze van de liedjes vind ik volwassener en is meer doelgericht omdat ik nu weet wat ik wil. Ik vind nu weer andere dingen mooi dan bij mijn eerste album.

Een deel van mijn nieuwe album is opgenomen in Zweden, net als bij mijn eerste album. Ik ging daarheen omdat daar de producer woont met wie ik graag samenwerk. Ik wilde met iemand werken die mijn gedachten goed zou kunnen vertalen naar muziek.

Tijdens mijn verblijf in Zweden zag ik van dat land heel weinig. Ik was constant in de studio. Het is dan wel leuk om te weten dat je internationaal bezig bent, dat is heel bijzonder. Maar toch genoot ik niet optimaal. Ik was er acht dagen en ik ben nogal gehecht aan thuis. Dus ik zei tegen mijn vriend: 'Het duurt allemaal zo lang.' Waarop mijn vriend zei: 'Weet je wel hoeveel mensen in jouw schoenen willen staan?' Toen dacht ik wel: 'Ja, je hebt gewoon helemaal gelijk.' En ik ben toen meer van het opnemen in Zweden gaan genieten, het is gewoon heel bijzonder."

Zelfgeschreven liedjes
"Voor Let It Go heb ik twee nummers zelf geschreven: Perfect Day en Go On And Dance. Perfect Day schreef ik voor de overleden schoonvader van mijn zus. Ik had totaal geen band met hem, heb hem zelfs maar een paar keer ontmoet, maar ik schreef het voor mijn zus. Toen ze me belde dat hij overleden was, voelde ik plaatsvervangend verdriet. Ik voelde haar verdriet en daarom schreef ik dat liedje. Ik heb haar kant van het verhaal van haar meegekregen en besloot Perfect Day te schrijven. Omdat dit nummer zo dicht bij me staat, heb ik het als eerste uitgebracht. Het is niet de grootste hit van het album, absoluut niet. Maar het heeft zo veel met mij te maken en wat ik heb meegemaakt dat ik echt dacht: 'Dit is iets wat ik nu wil vertellen.'

Het viel me op dat alles wat ik schreef heel dramatisch was. En op een gegeven moment dacht ik: 'Ik wil helemaal geen zielige liedjes! Doe maar een keer een dansliedje!' En dat is de enige reden waar ik Go On And Dance voor schreef. Ik wilde meer vrolijkheid, want als ik ga schrijven merk ik dat ik heel dramatisch ga schrijven. Dat is leuk voor een paar liedjes, maar je bent dan ook wel toe aan een leuk up-tempo nummer. Een beetje opluchting, haha!

Als ik zelf liedjes schrijf, vind ik dat op dat moment heel erg leuk. Maar ik heb niet de ambitie om een heel album zelf te schrijven. Ooit zou ik wel een heel album zelf willen schrijven, maar dat is echt iets voor 'ooit'. Dan zou ik een hele cd zelf maken. Dus de liedjes zelf schrijven, de muziek zelf inspelen, alles! Maar dat wordt dan wel een heel erg persoonlijk album.

Mijn nieuwe album is meer de Nikki van hoe ik nu ben en mijn eerste album Naked was meer de Nikki van hoe ik toen was. Je groeit mee met wat je aan het doen bent, maar ik trek me niet zoveel aan van wat anderen denken hoe het moet. Ik ga heel erg vanuit mezelf te werk, hoe ik denk wat het beste bij me past. En soms klopt dat, maar soms zit je er naast.

Let It Go toont meer karakter. Het vorige album was ook goed, maar als je net als ik meedoet aan Idols is het goed om ergens on the middle of the road te beginnen. Als je dan begint met iets alternatiefs, zijn mensen dat niet gewend van je en moeten ze erg wennen. Het publiek is dan ook totaal anders. Toen met Idols had ik een erg jong publiek en nu heeft mijn publiek een leuke ontwikkeling doorgemaakt. Bij mijn vorige clubtour waren er heel veel jonge meisjes. En nu is het publiek ouder en staan er ook ineens jongens tussen!"

Let It Go en een nieuwe look
"De laatste twee jaar heb ik alleen maar losgelaten. Let is all go! Ik heb wat dingen meegemaakt met de dood en ik zie om me heen dat het belangrijk is om de dingen die je meemaakt ook los te kunnen laten. Iedereen kent Nikki van Idols en ik heb dat losgelaten. Ik vind dat niet vervelend, want zonder Idols zou ik hier niet zitten. Het is een supergoede overwinning. Ik doe bijvoorbeeld tijdens optredens nog steeds Hello World. We hebben het aangepast en er een beetje een rocknummer van gemaakt. Mensen herkennen het van toen, maar ik ben nu niet meer bang dat ze denken: 'Tjonge, jonge gaat ze dat nummer nou weer doen?'

Ik heb zo mijn uitspattingen. Ik was toe aan een ander kapsel. Mijn lange lokken vond ik wel heel erg mooi, maar ik wilde wat anders. En ik ben altijd zo geweest, dan wilde ik een natuurlijke haarkleur en dan weer heel extreem. Ik heb een tijdje met roze, lange haren gelopen. Toen wilde ik het bruin, toen weer helemaal opgeknipt en toen wilde ik weer een normaal kapsel. En dat normale kapsel kwam in de periode van Idols. Samen met het team heb ik toen besloten om dat zo even te laten, maar toen ik even een tijdje uit de picture was, vond ik het tijd voor een anders kapsel. Dus een andere look. En mijn neuspiercing? Die blijft voorlopig nog wel even zitten!"

Nikki, een diva?
"Er zijn op dit moment zo veel zangeressen hot, dat ik besloten heb om me gewoon lekker niet te onderscheiden. Of het althans niet te proberen, haha. Ik maak gewoon muziek. En dan denk ik: 'Die muziek onderscheidt zichzelf wel.'

Ik heb mensen om mij heen gevraagd me te waarschuwen als ik divagedrag ga vertonen. Je gaat op een gegeven moment dat gedrag vertonen en ik wil dat helemaal niet. Maar toch sluipt het er stiekem in. 'Hallo, ik heb om niet gekoeld water gevraagd, en je geeft me gekoeld water!' Haha. Nee, ik probeer daar echt voor te waken. Ik merkte ook dat ik wat veeleisender word. Als we een klein hokje krijgen met een hele band, denk ik weleens: 'zucht...'"

6 idealen
We vroegen Nikki naar enkele idealen...


Je ideale meidenavondje?
"Ik haat meidenavondjes. Pokeren, haha. Maar uit eten gaan, dat is wel een meidending hè? Met mijn vriendinnen is dat sowieso moeilijk, want we vinden allemaal wat anders leuk. Maar daarom gaan we uit eten, dat vindt iedereen leuk."

Je ideale vakantie?
"Elke keer ergens anders heen, iets nieuws. En dan wel lekker zonnig en een mooi strand."

Je ideale zondag?
"Geen werk! Ik vind het heel fijn om zondag vrij proberen te houden. Oh! Weet je wat ik leuk vind om op zondag te doen? Sinds een paar weken doe ik dit: ik nodig iedereen uit: ouders, wat vrienden, iedereen die maar wil en kan op dat moment. En dan ga ik een heel ontbijt verzorgen. Ik kan daar zaterdag al echt aan beginnen, dat ik lekker begin met de voorbereidingen."

Je ideale romantische avondje?
"Mijn vriend is sowieso wel romantisch. Ergens lekker eten vind ik altijd wel romantisch. En ik vind het leuk als ik verrast word."

Je ideale man?
"Wat ik belangrijk vind aan een ideale man (die ik dus nu gevonden heb) is dat hij wijs is. Ik vind het fijn om van iemand te leren. Ik wil me niet onderdanig voelen, maar er moet een zekere balans zijn. Uiterlijk maakt me niet echt uit, als ik hem maar aantrekkelijk vind. En dat hoeft niet meteen de mooiste man ter wereld te zijn (mijn vriendje is dat toevallig dan weer wel). Iemand die leuk is, ondernemend en humor."

Je ideale outfit?
"Iets sexy, niet ordinair en vrouwelijk. Ik hou niet van bloemetjes en frutseltjes. Het moet nog wel een beetje volwassen zijn. Ook wel nonchalant, maar ik vind het ook heel erg leuk om een echte mooie, stoere, volwassen, sexy galajurk aan te trekken."

Benieuwd naar het nieuwe album van Nikki? Bestel hem dan bij Bol.com!