Interview: Amanda Jenssen

Media door Anneke

Happyland is niet Amanda's eerste album. In mei 2008 verscheen haar debuut Killing My Darlings in Zweden en dat was goed voor dubbel platina. De single Amarula Tree werd ook hier op de radio gedraaid en staat nu als bonus op het nieuwe album Happyland.

Wanneer Amanda in het American Hotel in Amsterdam is gearriveerd, verontschuldigt ze zich eerst. "Ik heb vannacht bijna niet geslapen omdat ik vroeg op moest," zegt ze en slaat meteen een Red Bull achterover. "Even wat extra energie," lacht ze, maar vertelt daarna honderduit over zichzelf en haar carrière. Eerst wil ze wat kwijt over de single Amarula Tree. "Het lijkt een serieuze titel, maar eigenlijk zit er humor achter. Het ontstond nadat we wat glaasjes Amarula-likeur hadden gedronken en daaruit ontstond meteen de titel. En laat het nummer dat eruit voortkwam ook nog eens een nummer 2-notering in Zweden worden!" Ook haar Zweedse Idols-avontuur is iets wat niet gepland was. "Vroeger schreef ik vooral liedjes voor anderen en was minder actief als zangeres. Mijn vrienden vonden dat ik zelf ook maar eens op de voorgrond moest treden en gaven me op voor Idols. Tja, en toen ontkwam ik er niet meer aan."

Amanda won de Idols-finale nét niet, maar kreeg wel veel aandacht. Ook kon ze laten zien dat ze wel wat meer in haar mars had dan enkel covers zingen. In ieder geval wordt haar muziek uitgebracht via Sony Music, ook niet de eerste de beste. "Mijn platenmaatschappij begrijpt goed wat ik allemaal kan. Ik voel volledige vrijheid bij het opnemen van mijn liedjes en kan mijn creativiteit de vrije loop laten. Gelukkig maar, anders zou het dus niet werken tussen ons." Wie Amanda Jenssen tegenkomt, ziet een waar stijlicoon dat grote inspiratie vindt in muziek, maar ook in films en in mode uit de jaren '30. "Ik zeg altijd: Amanda, je bent een oude ziel. Dat komt omdat ik helemaal gek ben van de muziek uit de jaren '40, '50 en '60 en ook de mode die daarbij hoort. Eigenlijk is het de enige muziek waar ik naar luister en waar ik inspiratie uit haal. Het is pure muziek, zonder drumbeats en synthesizers, echt gemaakt vanuit het hart en de ziel."

Amanda Jenssen is trots op haar tweede album, waar ze al haar passie in gestoken heeft. "Liedjes schrijven is altijd mijn uitlaatklep geweest, al sinds ik een klein meisje was. Als iets me dwarszat dan pende ik er gewoon een liedje over en dat doe ik nu nog steeds," zegt Amanda die op dit moment niet op zoek is naar een relatie. "Ik heb geen tijd voor een vriend. Het enige wat mij op dit moment vervoert is mijn muziek en de creativiteit die ik erin kan stoppen. En dan is er ook nog mijn kat Charles... Ik zeg altijd dat hij degene is die me gezelschap mag houden tijdens eenzame avonden. Hij komt zelfs terug op mijn album! Het liedje Charlie gaat bijvoorbeeld over hem," vertelt de zangeres die de passie voor het zingen geërfd heeft van haar vader. "Hij was een troubadour, een soort volkszanger. We zongen samen covers van artiesten. Dat was hartstikke leuk totdat ik op een gegeven moment behoefte had aan mijn eigen muziek. Nu ik er eenmaal mee bezig ben, zou ik ook niets anders meer willen. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Ik hoop dan ook nog heel lang met muziek bezig te kunnen zijn."

Happyland

Amanda Jenssen
EAN: 0886976957025
Prijs: 19,99