Interview: Dewi

Media door Karin

Album
"Mijn single ging vrijwel meteen de hitlijsten in, dus dat was wel heel gaaf. Ik stond in de single top 100 op nummer zeven geloof ik, best wel hoog dus. Zeker omdat je vanuit het niets een liedje uitbrengt. Ik was heel blij: we hebben een heel drukke promotie gehad. Ik ben nu nog een beetje aan het recoveren daarvan, maar het was wel echt heel leuk."

"Het traject waar ik nu in ga is het album afmaken. We zijn nu in het proces van opnemen, maar ook kijken wat we precies op het album gaan zetten. Sour is namelijk in twee versies is uitgebracht: uptempo en akoestisch. De akoestische versie was op het laatste moment nog besloten om uit te brengen, want we hadden ons eerst helemaal op de electropop gefocust. Het grappige is alleen dat de akoestische versie beter aanslaat. Ik snap het wel, het komt dichterbij; het is intiemer. Maar twee á drie jaar geleden heb ik een album uitgebracht (True To My Soul, red.) met dat soort muziek en dat werkte niet. Dus we hadden onze kansen gezet op een electropop-achtige sound. Mijn hart ligt meer bij akoestisch, maar ik vind het allebei heel leuk om te doen en zolang ik kan zingen ben ik al heel tevreden. We willen de cd wel begin van het nieuwe jaar gaan uitbrengen, dus we moeten een beetje opschieten."

Popstars
"Ik was bang voor negatieve reacties op mijn deelname. Dingen als 'die is desperate en moet zichzelf weer laten zien'. Maar ik heb zes jaar met die angst rondgelopen. Waar ik ook kwam. Op een feestje of als ik ergens optrad wat misschien niet helemaal in mijn straatje lag. Op een gegeven moment heb ik dat gevoel naast me neergelegd en dacht ik: het kan me niet meer schelen, ik wil gewoon mezelf laten zien. Ik ga niet meer vies zijn van een commercieel iets. Zo werkt het nou eenmaal. Natuurlijk kwamen er heel veel reacties. Eigenlijk heel veel positieve reacties maar ook dingen als 'ik snap het niet', 'het is niet eerlijk, ze is er al'. Maar ik heb zes jaar lang gestruggeld om boven water te blijven. Ik heb wel tienduizend keer gedacht: ik kap ermee, het werkt niet. Ik zeg niet dat ik wanhopig was in die periode, maar ik wist wel dat ik klaar was voor een volgende stap. Ik had een baantje in een kledingzaak en daarnaast trad ik af en toe op. Nu wil ik gewoon wat laten zien."

BN'er
"Ik zie Idols als een opleiding die ik heb gedaan. Ik heb een hele tijd moeite gehad met het feit dat ik een bekende Nederlander was. Je wilt gewoon muziek maken, maar je bént BN'er. Overal waar je bent, word je herkend. Zeker als je naar feestjes gaat en er komt pers op je af, dan moet je daar wel mee om kunnen gaan. Als ik nu dingen van toen terugkijk en vergelijk met nu denk ik: wow, ik heb echt veel geleerd. Daar ben ik wel heel trots op, dat ik heel veel dingen en onzekerheden heb overwonnen. Ik kan me wel herinneren dat wanneer ik naar een première ging waar heel veel bekende mensen waren en veel pers was, ik het zo ongelooflijk spannend en eng vond! Ik dacht: wat vinden die bekenden van mij? Vinden ze me niet raar dat ik hier nu ook rondloop? Je kent niemand persoonlijk, maar zij kennen jou wel. Dat bijvoorbeeld Linda de Mol tegen je zegt: 'He Dewi!'. Dat is zo heftig als je daar helemaal geen ervaring mee hebt. In het interview met de Beau Monde leek het net alsof ik een soort alcoholist was in die tijd, maar dat is niet zo. Maar ik kon niet zonder een paar wijntjes op functioneren, dan dook ik in een hoekje. Ik weet niet precies wat er is gebeurd, maar op een gegeven moment dacht ik: ik ben ook gewoon hier; ik mag er ook zijn."

Liefde
"De voornaamste reden waarom vorige relaties niet werkten, was mijn turbulente leven en de onzekerheid over de toekomst. Dat vinden mensen moeilijk. Je staat in de aandacht, dus als je met je partner ergens heen gaat, dan krijg je van die momenten van 'nu even Dewi alleen op de foto'. Als ik heel eerlijk ben zou ik dat ook niet kunnen. Je moet iemand vinden die er óf niets om geeft, óf iemand die er ook in zit. Maar dan merk je weer dat je het elkaar ineens niet gunt. Ik zou het ook moeilijk vinden, ik zou niet in iemands schaduw willen staan. Misschien is het wel een egoding."

"Het is echt heel ingewikkeld: jong moeder én een kind van iemand anders én een BN'er. Maar ik denk dat ik nu wel iemand heb gevonden die het leuk vindt dat ik zangeres ben. Hij vindt het leuk om me te steunen, maar hij is ook iemand die zelf heel andere ambities en potenties heeft. En hij heeft ook nog eens een kind, dus het zou heel goed kunnen werken. Lesley (Dewi's vriend, red.) heeft ook een bepaalde regelmaat en het is heel fijn om daar in mee te gaan. En dat werkt heel goed, ik word daarin geaccepteerd. Onze kinderen kunnen het goed met elkaar vinden, het zijn een soort zusjes geworden. En dan komt er bij mij een soort rust: zo hoort het dus. Alleen soms duurt het even voordat je dat gevonden hebt."