Marijke van den Elsen - Gek van jou!

Media door Eline

Het nieuwste boek van Marijke van den Elsen, bekend van Leuk voor één nacht, leest als een trein. Maar daarmee is eigenlijk ook alles gezegd. In Gek van jou! draait het om schrijfster Sara, die afgezien van haar platonische vriend Stefan nauwelijks contact heeft met het mannelijk geslacht. Totdat ze bij toeval Thom weer tegen het lijf loopt; haar oude vriendje van de middelbare school. Maar of dat nu echt toeval is? De liefde tussen de twee bloeit echter weer passioneel op, evenals Sara zelf. Ze krijgt nieuwe vrienden, gaat weer stappen en voelt zich op en top vrouw. Maar tussen Stefan en Thom wil het maar niet boteren. Sara is er echter van overtuigd dat Thom de ware voor haar is. Wanneer het echter uitgaat tussen de twee zet Sara alles op alles om hem terug te winnen. Zal dat haar lukken, ondanks dat ze tegengewerkt wordt door haar beste vriend Stefan?

Gek van jou! heeft zo te bezien alle facetten van een chicklit: de kaft met een paar vrouwenbenen met pumps, vrolijke grote letters en een flinterdun verhaaltje. Daarnaast leest het dus makkelijk weg, maar het boek heeft het nadeel dat het verhaal je nergens wil pakken, niet boeit en gewoonweg rommelig in elkaar zit. Die 'thriller twist' komt de laatste tien pagina's pas aan de orde, hoewel je al ver van tevoren weet hoe dit verhaal gaat eindigen. Ook het 'hilarische' aspect vind ik onterecht: de grappen zijn ver te zoeken, aangezien het hele verhaal vooral bestaat uit ik-ben-al-dertig-maar-gedraag-me-nog-steeds-als-een-puber-van-vijftien-gesprekken en dito onderwerpen. Sara en haar vriendinnen moeten erg vaak om hun eigen grapjes lachen, maar van echte humor is niet te spreken. De flashbacks naar de middelbare schooltijd zijn te pas en te onpas verweven met de rest van het verhaal, wat slordig overkomt. Ten slotte is de opbouw van de relatie tussen Thom en Sara uitvoerig beschreven, maar binnen anderhalve pagina wordt de relatie plots verbroken zonder een echte reden. Als je zo gek bent van elkaar maak je het toch niet zomaar uit? Maar waar de allergrootste steek is gevallen, is nog wel dat er een aantal lelijke spelfouten in dit verhaal is geslopen (zoals 'Ik ga vanavond mee naar jouw'). Slordig, zowel van de auteur als van de uitgever!

Het is jammer dat er zo veel gaten en kieren in dit verhaal zitten, aangezien het boek een plot heeft dat best goed uitgewerkt had kunnen worden. Hierdoor is Gek van jou! één van de zovele wegwerpromannetjes waar je niet te veel van moet verwachten, ondanks dat de kaft er gelikt uitziet. De volgende keer meer aandacht besteden aan de verzorging van de inhoud van het boek, dan komt het flashy omhulsel ook beter uit!

Gek van jou!
Marijke van den Elsen
ISBN: 9059775120
Prijs: 11,95
Uitgeverij: Zomer & Keuning