DVD: This Is It

Media door Jet

Het verhaal
Maart vorig jaar was een mooie maand voor de fans van Michael Jackson. Dat was de maand dat de King of Pop aankondigde dat hij zijn laatste en meest spectaculaire concertreeks ooit zou gaan geven in de O2 Arena in Londen. Binnen een mum van tijd waren alle vijftig (!) concerten uitverkocht. Helaas heeft niemand deze fantastische show kunnen bijwonen, want Michael overleed 25 juni 2009 aan een overdosis pijnstillers...

'Gelukkig' voor zijn fans is er This Is It: een documentaire waarin Michael en zijn crew op de voet worden gevolgd tijdens de voorbereidingen van dit concert. Je ziet o.a. repetities en interviews, samengesteld uit honderden uren backstage footage. Aan het woord komen de dansers, musici, de kledingontwerpers, technici, de regisseur en natuurlijk the man himself. De documentaire is opgedeeld in alle nummers die Michael tijdens de show ten gehore zou brengen. Dit zijn klassiekers als: Billie Jean, Smooth CriminalThriller en Man In The Mirror. Elk nummer wordt uitgebreid gerepeteerd en doorgesproken. Ook de special effects en attributen komen aan bod. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe het This Is It-concert eruit had komen te zien... Fantastisch, kan ik je vertellen!

En?
Met een knoop in mijn maag nestel ik me voor de tv. Het idee dat ik zo 107 minuten naar beelden van Michael Jackson ga kijken die vlak zijn opgenomen voordat hij stierf, geeft me kippenvel... En dat gevoel wordt alleen maar bevestigd. Nog nooit heb ik iemand zo fantastisch en gecontroleerd zien dansen, zo bijzonder horen zingen (en dan zong hij niet eens voluit) en zo professioneel en gepassioneerd aan het werk gezien. Hoe kan het toch dat deze man is gestorven?

Michael Jackson was een echte rasartiest, dat blijkt wel weer uit deze documentaire. Hij leefde voor zijn vak en was er zo verschrikkelijk goed in. Hij kende elke toonsoort, elk tempo, wist precies wat hij wilde en hoe hij dat wilde... Behoorlijk perfectionistisch, dus niet altijd even gemakkelijk om mee te werken, maar toch was hij ook lief en warm. Mooi om te zien is hoeveel respect iedereen voor MJ heeft, zoals ze hem noemen. Toch wordt hij gedurende de documentaire niet constant opgehemeld, iets wat ik wel had verwacht. Natuurlijk vertellen de dansers (waaronder onze eigen Timor Steffens van SYTYCD) dat het een droom is die uitkomt om met hem te mogen dansen. Maarja, dat is naar mijn mening meer dan terecht!

Ik ben persoonlijk erg blij dat ze het puur bij de show hebben gehouden en niet alle rotzooi rondom Michael weer naar boven hebben gehaald. Dat weten we nu wel. Het is gewoon een mooi en duidelijk beeld van wat Michaels grootste en mooiste show zou zijn geworden. Voor niet-fans misschien een beetje saai, omdat alle nummers heel uitgebreid aan bod komen. Voor fans een absolute must!

This Is It
Regie: Kenny Ortega
EAN: 8712609589573
Prijs: 11,99