Interview: The Baseballs

Media door Anneke

Digger (echte naam Rudiger Brans), Sam (Sven Budja) en Basti (Sebastian Raetzel) zien eruit als James Dean, Elvis Presley of Bill Hayley. De drie jonge Duitsers steken hun liefde voor rock 'n' roll niet onder stoelen of banken. "Ik heb de liefde voor rock 'n' roll van thuis meegekregen," vertelt Sam. "Mijn moeder was een groot fan van Elvis Presley en dat is ze nog steeds. Ook mijn broer is een rock 'n' roll fanaat. Ik herinner me dat hij allemaal lp's van 'The King' in zijn slaapkamer had staan. Daar stond Elvis in vol ornaat op. Die foto in zijn witte jumpsuit zie ik nog zo voor me. Ik dacht: 'hoe zou die man klinken?'. Toen ik That's Allright Mama hoorde was ik meteen verkocht. En ik was pas zes!" Ook Digger heeft zo zijn eigen Elvis herinneringen: "Ik kreeg van mijn ouders een cassettebandje voor Kerst. Daar stonden allemaal bekende hits van Elvis op waaronder The Devil in Disguise. Dat was ook het allereerste Elvis-nummer dat ik perfect kon imiteren."

Maar rock 'n' roll is behalve muziek ook een bepaalde lifestyle. Hebben The Baseballs daar ook nog wat mee? "Natuurlijk," antwoordt Basti. "Ik kijk graag naar films uit die tijd en ook draag ik de kleding. Ook qua haarstijl kun je zo zien dat ik de rock 'n' roll stijl een warm hart toedraag." En dat geldt uiteraard ook voor de anderen. Ook zij hebben de 50's-look en beheersen de dansstijl als geen ander. "In die tijd dansten ze de twist en de rock 'n' roll. Ik vind dat helemaal te gek," zegt Sam. "De romantiek vierde toen ook hoogtij en ook dat vind ik prachtig. Je had eerst maandenlang dates met een meisje voordat er een hartstochtelijke vrijpartij aan te pas kwam en seks was al helemaal uit den boze. Lang leve de romantiek!" Digger: "Bij rock 'n' roll gaat het ook om heel veel plezier maken. Je danst met je voeten, maar ook met je heupen en knipt met je vingers mee op de muziek. Het is gewoon hartstikke leuk."

De leden van The Baseballs ontmoetten elkaar in een Berlijnse repetitieruimte, waar vooral metalbands oefenden. Omdat zij de enige drie met bakkebaarden en verkuiven waren vielen ze meteen op. "Het was allemaal heel toevallig. We zongen samen Blue Suede Shoes en het klikte meteen. Onze stemmen pasten perfect bij elkaar en de swing zat er meteen in," aldus Basti. "Er volgden een paar maanden van over en weer mailen totdat we elkaar voor de tweede keer ontmoetten. Qua idee zaten we meteen op dezelfde lijn: we wilden rock 'n' roll terugbrengen, maar dan gebaseerd op de muziek van nu. Dat probeerden we uit op liedjes als Umbrella van Rihanna en Hot & Cold van Katy Perry. Voor we het wisten hadden we een nieuwe trend ontwikkeld: moderne songs in een rock 'n' roll jasje." Sam: "We hadden echt nooit gedacht dat de muziek die we alle drie leuk vonden zou leiden tot een heel album, laat staan tot een soort hype. Heel Europa danst nu op onze liedjes en we hebben al een aantal gouden en platina albums. We hopen echt op een rock 'n' roll-revival zoals die er jaren terug ook was met groepen als The Stray Cats en Shakin' Stevens. Wij zijn zeker klaar voor nóg meer rock 'n' roll!"

Strike
The Baseballs
EAN: 5051865653424
Prijs: 14,99