Settelen: de nieuwe trend?

Relaties door Eline

In mijn vriendenkring lijkt de nesteldrang in volle gang. Vrienden en vriendinnen die eerst nog volgens de leus 'lang leve de lol' hun leventje leidden, hebben inmiddels bijna allemaal een langdurige relatie. Ikzelf ook. En na een relatie van bijna 2,5 jaar besloten mijn vriend en ik deze zomer te gaan samenwonen. Ik ben bijna 23. Had ik ooit verwacht dat ik op deze leeftijd al zou samenwonen? Nee. Maakt die leeftijd eigenlijk wat uit? Nee, natuurlijk niet! Als het goed voelt, zeker doen.

Maar kijk ik bij mijn vrienden, dan zijn wij maar 'laat' met samenwonen. Zo hebben we een bevriend stel dat al ging samenwonen toen ze nog maar net 20 waren. Vrij snel daarna kwam er een golf van samenwonenden, allemaal in de leeftijd van 20-25 jaar. Had een vriendin eerder nog de kriebels om te gaan settelen, laatst kwam ze met het nieuws dat zij en haar vriend al aan het kijken zijn naar een appartement. Een andere vriendin heeft een makelaar in de arm genomen. Weer een ander ging samenwonen toen ze net drie maanden een relatie had. En één vriendinnetje van mij, leeftijd 23, heeft zich inmiddels verloofd.

Al dit liefdesgeluk is heerlijk en mooi, maar het valt me op dat ik in een leeftijdsfase zit waarin het settelen opeens weer hip lijkt. Ondanks dat de focus op deze leeftijd vooral ligt op studie afronden, werken, reizen, tijd voor jezelf en, als je single bent, genieten van je vrijgezellenbestaan. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen trouwen en kinderen krijgen, ligt volgens media als NRC.nl rond de 29 jaar. Enigszins laat vergeleken met vrouwen in andere landen. Hoewel ik de discussie over vroeg of laat kinderen krijgen en de gezondheid van ons vrouwen hier niet wil aankaarten; die gemiddelde leeftijd zegt wel iets over de nesteldrang van de Nederlandse vrouw.

Ik heb vriendinnen in de leeftijd van 25-27 jaar. Die vriendinnen worden bekogeld met uitnodigingen voor huwelijken en geboortekaartjes. Vrienden en kennissen trouwen en krijgen kinderen, allemaal nog voor hun 30e. Het idee dat hoger opgeleide vrouwen na hun studie eerst een carrière willen hebben voordat ze aan kinderen beginnen, is dus in tegenstelling met dit relatieve vroege settelen. Werd trouwen een aantal jaar geleden nog als oubollig gezien, volgens ThePerfectWedding.nl stijgt het aantal huwelijken per jaar en is het anno 2010 weer populair om elkaar het ja-woord te geven.

Natuurlijk zou je je in de liefde niet moeten laten tegenhouden door leeftijden en getallen, maar ik ben erg benieuwd wat jullie  ervaringen zijn op dit gebied. Op welke leeftijd zijn jullie gaan samenwonen, getrouwd, aan kinderen begonnen? En wat is jullie mening over dit onderwerp?