Man is stoer, vrouw is hoer

Media door Micky

De auteur van het boek is journaliste en schrijfster Maria Genova. Het autobiografische boek Man is stoer, vrouw is hoer gaat over de Oekraïense Anna die pas na twaalf jaar zwijgen haar verhaal vertelt. De reden? Ze had niets meer te verliezen.

Het verhaal
Anna wil als klein meisje filmster worden, maar gaandeweg verandert haar leven in een slechte soap. Op haar twintigste trouwt ze en krijgt ze haar eerste kind. Haar ex-man blijkt een dronkelap te zijn, dus een scheiding volgt snel. Samen met haar baby gaat ze weer bij haar moeder wonen. Met alleen het inkomen van haar moeder kunnen ze niet rondkomen, dus vertrekt Anna op aanraden van een vriendin naar Nederland om in de bloemen te werken. Het gaat mis: Anna wordt verkocht aan mensenhandelaren om in de prostitutie te gaan werken. Ze wordt gelukkig door de politie bevrijd en ontmoet vlak daarna Sertan. Ze trouwen en er wordt haar een toekomst zonder geldproblemen en met een liefdevol gezin beloofd. Anna krijgt een tweede kind, maar van het beloofde verhaal blijkt niets waar. Sertan verkracht en mishandelt Anna. Vluchten heeft geen zin, want hij dreigt haar te vermoorden als ze hem verlaat. Anna's leven verandert als Sertan wordt gearresteerd. Pas op dat moment ontdekt Anna dat Sertan een loverboy is en in vrouwen handelt. Op dit punt ontmoeten Anna en Maria elkaar en wordt het leven van Anna op papier gezet. Anna komt ondertussen steeds meer te weten over haar man als loverboy en de criminele zaken waarmee hij zich bezighield. De rechtszaak, het leven dat Anna twaalf jaar lang moest leven en hoe het met de vrouwenhandel in Nederland gesteld staat, legt Maria allemaal vast op papier. Het boek heeft een einde, maar daarentegen is het verhaal nog lang niet uit.

En?
In Man is stoer, vrouw is hoer wordt het verhaal van Anna vanuit twee kanten belicht. Elk hoofdstuk begint met een dagboekfragment van Anna. De rest van het hoofdstuk is vanuit de ogen van Maria beschreven, in combinatie met dialogen die tussen haar en Anna of andere personen plaatsvinden. Op deze manier is het een duidelijk en geloofwaardig verhaal. Op de momenten dat je als lezer vragen krijgt over Anna, worden deze (ook) door Maria aan Anna gesteld en beantwoord.

Verder geeft dit boek inzicht in de vrouwenhandel en loverboys in Nederland. Het is schokkend om te lezen wat er allemaal op dit gebied gebeurt en hoe weinig er wordt gedaan om dit te bestrijden. Het verhaal maakt duidelijk dat slavernij bestaat in ons nette landje. In het boek lees je over vrouwen die niet eens durven te getuigen tegen deze misdadigers, omdat ze doodsbang zijn voor de gevolgen. De straffen tegen loverboys en mensenhandelaren zijn zo laag, dat ze binnen een mum van tijd weer vrij zijn. En dat betekent niet veel goeds voor de slachtoffers. Het boek roept hierbij een discussie op, want het is duidelijk dat het zo niet langer kan in Nederland.

Update: Maria Genova vertelde via een bericht op haar Twitter-pagina het volgende: "De loverboy uit het boek 'Man is stoer, vrouw is hoer' kreeg vijf jaar, maar mag over drie maanden met een enkelband naar huis." Of Anna met rust gelaten zal worden is onduidelijk, omdat Sertan ook beschikt over ouderlijke macht van hun gezamenlijke kind. Hierop zegt Maria: "Hoewel hij in hoger beroep wederom vijf jaar celstraf kreeg, vindt hij zichzelf nog steeds onschuldig. Het verhaal van Anna krijgt dus helaas een vervolg, waarschijnlijk ook in boekvorm."
 
Man is stoer, vrouw is hoer - 12 jaar getrouwd met een loverboy
Maria Genova
ISBN: 9789054292975
Uitgever: Uitgeverij Conserve
Prijs: 14,95 euro