Review: How To Train Your Dragon

Media door Eline_B

DreamWorks Animations begon met een fantasiewereld met het groene wezen Shrek, daarna kwam een aandachtsgeile leeuw met zijn vrienden, aliens namen het op tegen monsters en een kung fu-panda leerde ons een vorm van martial arts. Nu komt DreamWorks terug met Vikingen en draken in How To Train Your Dragon, de nieuwe publiekstrekker en eerste driedimensionale animatiefilm van de studio. En ze hebben ook voor deze film weer uitgepakt: verschillende topacteurs lenen hun stem aan één van de karakters, zoals Ugly Betty-ster America Ferrera en Gerard Butler. How To Train Your Dragon is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cressida Cowell.

Een mythische wereld in 3D
How To Train Your Dragon speelt zich af in een mythische wereld waarin Vikingen en draken oorlog voeren. Deze actiekomedie vertelt over Hiccup (Jay Baruchel), een Viking-tiener die zich een buitenbeentje voelt bij rest van zijn dorpsgenoten. Het vechten tegen draken is namelijk het belangrijkste van het Viking-bestaan op het eilandje Berk en hier is hij nou niet bepaald geschikt voor. Zijn vader (Gerard Butler) is het stamhoofd mede dankzij zijn kunsten als draken-slayer. Hij leidt de mannen in de strijd tegen de reusachtige beesten. Zijn zoon Hiccup, die met zijn nerderige voorkomen en observatievermogen alles behalve een sterke stoere Viking-warrior is, blijft achter om te trainen en is vastberaden zijn vaders naam eer aan te doen. Maar dan ontmoet hij een gewonde draak, die hem de wereld laat zien vanuit een ander oogpunt. De vriendschap die tussen Hiccup en Toothless ontstaat is warm en hartverscheurend, in een tijd waar de twee werelden niet samen lijken te gaan, tot het noodlot toe slaat.

Timing & humor
De kijkers krijgen een verhaal vol verschillende karakters en draken. Alle draken zijn anders en hebben hun eigen charme en expertise. Kinderen zullen niet kunnen ontkomen aan de 'wauw-factor'. Wees bereid na afloop verhalen te horen over welke draak het leukste en welke draak het sterkte is. Het hoofdpersonage Hiccup neemt je letterlijk mee in zijn wereld en wint je sympathie, net als de draak Toothless.

How To Train Your Dragon is absoluut ook vermakelijk voor volwassenen en zit vol (Engelse) humor: met geweldige timing en dubbelzinnigheid. Sommige grappen zijn inkoppertjes, dus houd je oren vooral open voor de woordspelingen en oneliners. Na Shrek, toch een van de leukste animatiefilms van DreamWorks, met gelukkig een (iets) hoger niveau dan o.a. Madagascar. En dat alles maakt het een bezoekje aan de bioscoop waard!

How To Train Your Dragon is vanaf 31 maart in 3D te zien in de Nederlandse bioscopen.