Prinsessenemancipatie - deel 1

Lifestyle door Jamura
Dragen sprookjes bij aan een mooie fantasie die we in ons dagelijks leven kunnen nastreven of zorgen ze voor een vertekend ideaalbeeld met de bijbehorende frustraties? Zijn we diep van binnen niet allemaal een beetje prinses?

"Disney gave me unrealistic expectations about hair..."

Deze boodschap kwam laatst voorbij op Facebook, inclusief een plaatje met de prachtige glanzende lokken van Ariel, Sneeuwwitje en Belle. Inderdaad: very unrealistic die lokken van de Disney-meiden, maar ook een tikkeltje frustrerend dat onze eigen prinsessenlokken niet de hele dag in hetzelfde model blijven. Tenzij we er een flinke dosis hairspray overheen spuiten á la Beatrix - wat dan dus weer het gewenste soepele & dansende 'ik ben een speelse prinses'-effect tegenwerkt.

Maar euhm, die lange dansende lokken zijn niet de enige misplaatste verwachtingen die Disney ons als kleine meisjes meegaf. Mijn hele meisjesfantasie stortte in toen ik er langzaam maar zeker achter kwam dat Disney het één en ander toch wel een beetje had geromantiseerd?

Hij beloofde ons dat als we een mooi gezichtje zouden hebben, zuiver konden zingen en in weelderige baljurken zouden paraderen, we dan een knappe, rijke man zouden tegenkomen die de rest van ons leven voor ons zou zorgen. Sterker nog: we hoefden er niet eens de deur voor uit, hij zou ons namelijk vinden. Hij zou voor ons strijden, draken verslaan en torens beklimmen en dat allemaal terwijl wij in een chique designer jurk op ons gouden hemelbed onze nagels aan het vijlen waren. Af en toe even een blik in ons handspiegeltje wierpen, praatten met vogeltjes, kledingkasten, kabouters en ander gespuis. *Koekoek*Kwade mensen zouden vanzelf met de grond gelijk gemaakt worden door alle sterke mannen uit de omgeving (vaders, buurmannen, broers, dorpsgenoten, dwergen en tovenaars) en sporten was niet aan de orde, want we zouden allemaal een taille hebben waar Elizabeth Taylor u tegen zou zeggen. Concurrentie speelde geen rol, aangezien al het vrouwelijk schoon om ons heen doorgewinterde bitches waren waar prinslief geen oog voor zou hebben. Nee, een prins valt alleen op vrouwen met een goed hart. En een lekker bekkie natuurlijk met grote zaadvragende ogen. Kortom: het leven zou ons op een dienblad worden gepresenteerd!

And than there was life. BAM. Ga jij maar eens over straat paraderen in je baljurk, ik durf te wedden dat alle mannen - zonder uitzondering - straal aan je voorbij lopen of misschien even stilstaan om je verbijsterd aan te staren. Niemand zit te wachten op een meisje met een bruidsjurk in alle kleuren van de regenboog. Of nog beter: stop met werken, sluit jezelf op in je slaapkamer en begin een gesprek met je kledingkast. Geen vent die weet waar je uithangt en uit het oog, uit het hart! Zo werkt het over het  algemeen bij mannen. Hoogstens dat je vriendinnen aan de bel trekken omdat ze je altijd-gezellige-aanwezigheid op zaterdagavond missen, maar als jij steeds in je zuurstok-bombarie-jurk de disco onveilig maakt, zullen ook zij zich uiteindelijk van je distantiëren.

Nee. Zo werkt het dus niet. Kwade mensen zul je zelf moeten bestrijden en dat werkt niet door een liedje te zingen over bloemen en de liefde. Geen concurrentie? Het stikt van de concurrentie. You better get yourself together girl, caus? you ain?t gonna get NOTHING if you don?t stand-up for yourself! Gooi je spiegeltje uit het raam, trek een spijkerbroek aan en ga naar de sportschool! Wie slank wilt zijn, moet bewegen. Stop met praten tegen vogels, ze verstaan je niet. Zoek een baan! Maak carrière! Zorg voor je eigen geld, want als je op die prins gaat staan wachten kan je wachten tot ever after. And not so happily....

Sprookjes bestaan niet, maar dromen wel en die zijn er om na te jagen.