Prinsessenemancipatie - deel 2

Lifestyle door Jamura
De wijze lessen van grootmoeders sprookjes. Nee, we mogen niets van vreemden aannemen. Ja, we zullen andere behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Nee, we zullen niet alleen op uiterlijk af gaan, ik trouw wel met een beest zolang hij maar veranderd in een prins.

Wisten jullie dat het niet is toegestaan om je intense haat naar iemand te uiten met een vergiftigde appel? God, I should have known before... Sneeuwwitje is toch wel het ultieme voorbeeld van kansloze naïviteit, hoor. Als er aan mijn deur wordt geklopt door een oud vrouwtje met een bochel, een zwarte cape, een haakneus met wrat en pikzwarte bert-brauwen, dan zou ik de deur niet eens open doen al dan niet héél hard dichtgooien. Ja, sorry hoor! Desalniettemin heeft Sneeuwwitje het best voor elkaar met zeven mannen die door het vuur gaan voor haar. En ze hoeft er niet eens iets voor te doen, behalve koekjes bakken en lullaby?s zingen. Ja, zo kan ik het ook wel. En er dan vandoor gaan met de achtste man: eentje die wél knap is, langer is dan haar én een paard (lees: geld) heeft. Tja...

Duizenden vissen in de zee
Mijn favoriete prinsesje: Ariel trouwt op haar zestiende met Prins Erik... Niet om het één of ander hoor, maar SERIEUS? Op je zestiende trouwen? Was dat de bedoeling? Want dan heb ik die boot echt keihard gemist. Prima hoor, dat zo?n jong meisje er werkelijk álles voor over heeft om bij de man van haar dromen te zijn ? best romantisch natuurlijk ? maar kind: je bent zestien! Je hebt géén idee wie er allemaal nog op je pad komen, er zijn duizenden vissen in de zee, dat zou jij toch moeten weten? Oké eerlijk is eerlijk, Erik is best een lekker ding met zijn nonchalante, pikzwarte James Dean-kapsel en lichtblauwe ogen. Beetje jammer van die harige hond, een Amerikaanse Terriër zou hem beter staan.


Trouwen om te ontsnappen

En Assepoester dan? Djeez woman, wáár is je zelfrespect? Dag in dag uit op je knietjes door het huis, de troep van je stiefzusters en je stiefmoeder opruimen? Get up, stand up! Laat je niet zo voor de kar slepen, gekke meid! Je bent hartstikke mooi en misschien ook wel slim ? dat heeft Disney ons helaas nooit duidelijk gemaakt, maar intelligentie doet er toch helemaal niet toe als je maar een knap snoetje hebt!? Wat hebben we geleerd van dit sprookje? Dat je een knappe prins nodig hebt als je de barre omstandigheden van je thuissituatie wilt verlaten!  

Intelligente vrouw
Nee, doe mij dan maar Belle. Een beeldschone dorpsmeid, grote bruine kijkers in dezelfde kleur als haar weelderige lokken en, heel belangrijk: ze leest! Ze is meer dan alleen een lekker kippetje, the girl got brains. En boven dit alles is Belle natuurlijk in tegenstelling tot Assepoester, Sneeuwwitje en Ariel géén prinsesje maar de dochter van een alleenstaande man, ook wel  de lokale dorpsgek / professor. Belle gaat in tegenstelling tot haar prinsessencollega?s niet voor de knappe prins, maar wordt verliefd op een MONSTER van een vent. Buitengewoon lelijk, ongemanierd, beestachtig, brutaal en in de eerste instantie in-en-in gemeen. En dat is nou het mooie aan onze Belle, ze neemt de moeite om het Beest te leren kennen en doorziet zijn slechte kant, want uiteindelijk blijkt het Beest een romantische charmeur met een hart van goud! Wie had dat gedacht toen we de film voor het eerst zagen? Wat ik dan wel weer jammer vind is dat Belle - nadat ze van het Beest leert te houden voor wie hij is - wordt beloond met een GOD-DE-LIJKE (daar issie weer) PRINS!  Wat is er gebeurd met liefde voor het innerlijk, was dat dan toch niet genoeg??

Ik ben één van de vele meisjes die is opgegroeid met de klassiekers van Disney, het moraal achter elk sprookje is mij met de paplepel ingegoten. Heel diep van binnen ben en blijf ik een prinsesje met romantische verlangens - getransformeerd naar de moderne tijd - maar tóch moet ik er niet aan denken dat alles van een leien dakje gaat. Zijn we tegenwoordig niet allemaal een beetje (bewust of onbewust) op zoek naar spanning en uitdaging?

Lees ook Prinsessenemancipatie - deel één!