DVD: Good Hair

Media door Marlies

Ik ben gezegend met een prima haardos. Het is niet krullend of bijzonder dik, maar het ziet er gezond uit en de lengte is mooi (halflang tot lang, net hoe lang het geleden is dat ik voor het laatst een kapper bezocht). Toen ik me voor het eerst echt zorgen begon te maken over mijn haar, was ik veertien. Ik kwam bij de kapper vandaan en ze hadden mijn toen-o-zo-hippe-kuif scheef geknipt. En niet dat kekke scheef van tegenwoordig: nee, gewoon puur verknipt. Huilend stond ik voor de spiegel en dacht ik dat het nooit meer goed zou komen. Inmiddels weet ik dat het allemaal zo'n vaart niet loopt, maar toch blijft mijn haar behoorlijk belangrijk voor me.

Dat ik eigenlijk een nitwit op haargebied ben, blijkt na het zien van de film Good Hair van Chris Rock. Of noem het liever een documentaire. Want Chris neemt ons mee in de wereld van de 'black hairdo'. Dit is blijkbaar een miljoenenindustrie, waar de meeste mensen geen weet van hebben. Het is ongelooflijk hoeveel geld er omgaat in alleen al het 'straighten' van een Afro-kroeskop. En sommige moeders beginnen al met dit proces als dochter nog maar een jaar of twee is. Dit steil maken van het krullende haar gaat met zwaar chemische producten. Het is dus overbodig om te zeggen dat dit nooit gezond kan zijn.

Chris Rock komt op het idee om deze documentaire te maken wanneer zijn nog zeer jonge dochter huilend aan hem vraagt waarom zij geen goed kapsel kan krijgen. Hij besluit op zoek te gaan naar het antwoord door verschillende haarsalons, laboratoria en zelfs Indiase tempels te bezoeken. Dit alles om uit te vinden wat de invloed van het kapsel is op het leven van de Afro-Amerikaan. Daarnaast geven Amerikaanse 'B-artiesten' als Ice-T, Nia Long, Kerry Washington en Raven-Symoné hun visie op het onderwerp.

Of het nu ligt aan mijn desinteresse voor Afro-Amerikaanse kapsels of omdat mijn haar bijna perfect is, de film kon me niet boeien. Ik ben er zelfs op een gegeven moment bij in slaap gevallen. Ik ben waarschijnlijk de enige, want in de Verenigde Staten is deze film een overweldigend succes. Maar liefst twee keer mocht Chris aanschuiven bij Oprah Winfrey en ook kreeg hij vele lovende recensies in de Amerikaanse pers.

Mocht je kapster zijn of gewoon buitengewoon veel interesse hebben in 'haar', dan is deze film zeker een aanrader. Als je lekkere humor van Chris Rock verwacht, dan moet je de dvd niet gaan kijken, want dan word je zeker teleurgesteld.

Good Hair
Regie: Jeff Stilson
EAN: 8711983498945
Prijs: 9,99