Twee culturen op één kussen

Relaties door Karin

Er zijn veel voordelen en leuke aspecten aan een relatie met twee totaal verschillende culturen of geloven. Het is spannend en interessant om alles over zijn of haar cultuur te weten te komen. Ook ga je verder kijken dan je eigen cirkeltje, dorp/stad en vriendenkring. Maar soms kun je irritaties of conflicten hebben over dingen die je niet begrijpt. Hoe meer jullie achtergronden uit elkaar liggen, hoe sterker je dit kunt ervaren. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Communiceren. Om elkaar te begrijpen is het enige wat helpt: praten, praten en... praten! Waarom vind jij dit? Waarom doe je dat? En stop pas als je het daadwerkelijk begrijpt.

Heb respect voor elkaars cultuur en/of geloof. Je kunt visies, gedachten of rituelen van je vriend misschien raar of stom vinden, maar heb er respect voor. Accepteer het en vraag waarom hij bepaalde dingen doet, zegt of vindt.

Heb geen vooroordelen. Eén van de grootste ergernissen van mensen met een bepaalde cultuur of een bepaald geloof is vooroordelen. Bovendien ga je handelen naar je vooroordelen.

Maak afspraken. Wanneer je totaal verschillend bent en dus concessies moet doen om elkaar tegemoet te komen, zul je duidelijke afspraken moeten maken. Klinkt niet romantisch, maar het werkt wel.

Indien je al in het serieuze stadium bent aanbeland dat je stiekem naar huisjes aan het kijken bent voor jullie samen: vraag naar zijn visie over de toekomst. Hoe ziet hij zijn leven voor zich? Getrouwd? In Nederland? Wil hij dat je voor de kinderen gaat zorgen, of vindt hij het prima als je een carrièrebitch wordt? En vraag je oprecht af of jij dezelfde toekomstvisie hebt. Kijk uit, a.u.b. niet op de eerste date. Afknapper.

Twee culturen op één kussen blijft altijd lastig, maar het belangrijkste als je verliefd ben is genieten!