N. Welsh - Tot de hel veroordeeld

Media door Lot

Natalie Welsh belandde op haar 19e in een Venezolaanse cel, nadat ze drugs geprobeerd had het land uit te smokkelen. Na zes jaar wist ze te ontsnappen. Ze woont nu in Engeland met haar twee kinderen.

"Dit gaan de moeilijkste tien jaren van mijn leven worden, maar ik zal het beschouwen als een leerzame ervaring en ik ben van plan er sterker uit te komen. De vraag die op mijn lippen ligt is de volgende: zal het een gelukkige afloop krijgen?"
- Brief van Natalie aan haar vriendin Eve, augustus 2001 -

Het verhaal
Gedwongen door de omstandigheden waarin ze leeft met haar 4-jarige dochter Nikita, besluit Natalie Welsh een deal te sluiten om vijf kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim 325.000 pond van Venezuela naar Amsterdam te smokkelen. Al snel wordt ze opgepakt op het vliegveld en in voorarrest genomen. Haar dochter wordt opgevangen door de Britse ambassade en nadat Natalie tot 10 jaar gevangenis wordt veroordeeld, wordt Nikita teruggestuurd naar Engeland.

Na zes maanden voorarrest arriveert Natalie in San Antonio Prison: de meest beruchte gevangenis van Venezuela waar de gevangenen de dienst uitmaken en waar minstens één keer per week een dode valt. Om te overleven vlucht Natalie in een crackverslaving, tot ze hoort dat er een mogelijkheid is om overgeplaatst te worden naar een gevangenis die niet dagelijks in staat van oorlog lijkt te zijn.

In de gevangenis van San Juan krijgt Natalie langzaam haar leven weer op de rails: ze gaat naar school, heeft een redelijk rustig leven achter de gevangenismuren. Als ze na zes jaar achter de tralies gezeten te hebben op dagverlof mag, kan ze de verleiding niet weerstaan en neemt ze de moedige, maar riskante stap om te vluchten.

En?
Met een kop thee op de bank en een fijn dekentje over me heen heb ik dit boek in één ruk uitgelezen. Ik in een veilige omgeving op mijn eigen, fijne bank, maakte door het lezen van Natalies verhaal verschrikkelijke dingen mee. Een boek dat duidelijk indruk op je maakt!

Ik heb niet op elk moment in het verhaal sympathie voor Natalie gevoeld. Een aantal keren heb ik hardop gezegd: hoe kun je nu zo naïef, zo ontzettend stom zijn? Wie neemt nu deze beslissingen, terwijl je de zorg voor een minderjarige hebt?

In de loop van het verhaal leer je Natalie en haar achtergronden echter kennen: een onstabiele jeugd, geen veilige thuishaven. Beetje bij beetje kreeg ik waardering voor haar vechtersmentaliteit en genoot ik van de spannende liefdesaffaires die ze had in de gevangenissen. Ook kwam ik erachter dat het leven in buitenlandse gevangenissen ongelofelijk hard is.

Dat op deze manier ontsnappen uit de gevangenis nog bestaat is bizar. Bizar maar waar! Het lezen waard is dit boek zeker. Veel leesplezier!

Tot de hel veroordeeld
Natalie Welsh
ISBN: 9789061129080
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Karakter Uitgevers