Verliefd op vampieren: True Blood

Media door Lindsay

True Blood is een Amerikaanse televisieserie gecreëerd en geproduceerd door Alan Ball, bekend van onder andere de populaire serie Six Feet Under en het prachtige American Beauty. De reeks is gebaseerd op de boekenreeks The Southern Vampire Mysteries van Charlaine Harris. True Blood werd voor het eerst in de Verenigde Staten uitgezonden op 7 september 2008 door zender HBO.

Het tweede seizoen begon op 14 juli 2009. Na uitstekende kritieken werd in het najaar van 2009 begonnen met het filmen van seizoen 3. In Nederland is het eerste seizoen vanaf begin september 2009 te zien op Foxlife. Maar ook online kun je de serie bekijken en zelfs downloaden met Nederlandse ondertiteling.

In True Blood wordt de wereld in de nabije toekomst getoond. Vampieren zijn 'uit de kist' gekomen dankzij de ontwikkeling van synthetisch bloed (in alle smaken bloedgroepen). Mensen zijn voor vampieren nu niet langer nodig als voedselbron en de wereld probeert een balans te vinden in het samenleven van mensen en vampieren.

De serie draait om de levens van de telepathische serveerster Sookie Stackhouse (gespeeld door voormalig kindsterretje Anna Paquin) en de vampier Bill Compton (gespeeld door de Britse acteur Stephen Moyer) in het fictieve stadje Bon Temps, Louisiana. Sookie werkt in Merlotte's, een bar gerund door Sam Merlotte (die stiekem een crush heeft op Sookie). Ze woont samen met haar oma, heeft een seksueel erg actieve broer (Jason) en een beste vriendin (Tara) met een excentrieke neef, Lafayette.

De plaatselijke vampierenbar 'Fangtasia' wordt gerund door Eric Northman, een duizend jaar oude vampier die daarnaast ook de lokale leider is voor vampieren in die regio. Want, vampieren en mensen kunnen dan in theorie naast elkaar leven dankzij de ontwikkeling van het synthetische bloed, in de praktijk is dit natuurlijk veel lastiger. Sommige vampieren willen zich graag aanpassen en 'mainstream' naast mensen leven, anderen zien mensen nog steeds als voedsel.

De serie is veel volwassener dan Twilight, met veel seksualiteit ('fangbangers', de groupies van vampieren), politieke standpunten (moeten vampieren gelijke mensenrechten krijgen, ondanks dat zij geen mensen zijn?), voor- en tegenstanders (de christelijke Fellowship of the Sun organisatie versus de liberale National Vampire Association) en misdaden (in het eerste seizoen volgen we de zoektocht naar een moordenaar die het voorzien heeft op jonge vrouwen in Bon Temps).

True Blood is een spannende, broeiende en goed gemaakte serie. In Amerika kreeg de serie zeer lovende kritieken en werd zelfs beloond met Emmy's en andere awards. De, overigens zeer goed gecaste, acteurs werden net als met de Twilight-hype, in één klap beroemd. Inmiddels zijn seizoen 1 en 2 door miljoenen mensen bekeken en wachten zij net als ik met smart tot in juni seizoen drie verder gaat waar de laatste aflevering gestopt is.

Voor jullie dus voldoende tijd om nog een inhaalslag te maken voor het nieuwe seizoen, want True Blood is bloeddorstig verslavend.