Judy Westerveld - De schoonmaker

Media door Lot

Judy Westerveld (1967) studeerde onder anderen taal- en literatuurwetenschap. Ze woont in Zwolle, waar ze haar tijd verdeelt tussen het schrijven van verhalen en romans en haar werk bij Ambulancezorg Nederland. De schoonmaker is haar debuutroman.

Het verhaal
Evert voelt zich gevangen in zijn eigen leven. Thuis heeft hij bij zijn vrouw en dochter niet veel in te brengen en op kantoor schiet hij tekort. Ook verlangt hij terug naar de relatie met zijn ex, Marieke. Dan gebeurt er iets vreemds op zijn werk: hij krijgt ongevraagd anonieme tips en adviezen over zijn beleidsstukken en verslagen toegespeeld.

Probeert iemand zijn carrière nieuw leven in te blazen of is er meer aan de hand? Evert heeft in eerste instantie geen idee wie nu die geheime adviesgever is, maar al snel bekruipt hem het vermoeden dat de schoonmaker erachter zit; dat is immers de enige die 's avonds toegang heeft tot zijn kantoor. Hij besluit de kennis en kunde van de schoonmaker in te zetten bij zijn volgende carrièrestap. Maar of dat nu zo'n wijs besluit van Evert is? De onvoorziene gevolgen van zijn beslissing zijn zowel hilarisch als tragisch.

Behalve een verhaal over Evert, die balanceert op de dunne scheidingslijn van maatschappelijk falen en succes, is De schoonmaker bovenal een roman over liefde, eenzaamheid, angst en vrijheid.

En?
Met haar debuut De schoonmaker heeft Judy Westerveld een sterke roman weten neer te zetten, met ontzettend veel humor - noem het satire. Er wordt een geestig, beschamend portret neergezet van de kantoorwereld bij ambtenaren.

De verhaallijn vanuit een mannelijk perspectief, namelijk Evert, leest ontzettend fijn. Je neemt een kijkje in de onzekere gedachtewereld van Evert en beleeft met hem zijn beklemmende dagen. Hoe groot kan de maatschappelijke druk op één persoon zijn? Dit alles is ontzettend mooi en overtuigend geschreven.

Ik heb nooit geweten dat mannen dezelfde mate van onzekerheid als vrouwen in zich hebben. Naast dat Evert onzeker is, is hij ook nog eens ontzettend eenzaam in zijn relatie en loopt zijn vrouw compleet over hem heen. Een vorm van medelijden voor de hoofdpersoon overviel me. Een aantal momenten in dit boek wilde ik Evert wakker schudden en wijselijk het advies geven om voor zichzelf te kiezen!

Wat mij betreft mag Judy Westerveld ons snel met een nieuwe titel verrassen. Ik raad iedereen aan om deze prachtige roman De schoonmaker, die tragisch is en humoristisch tegelijk, te lezen.

De schoonmaker
Judy Westerveld

ISBN: 9789021803333
Prijs: 17,50
Uitgeverij: Sijthoff