Loes den Hollander - Wisselgeld

Media door Lot

Loes den Hollander schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Aanvankelijk poëzie, later columns, daarna verhalen en ten slotte haar eerste boek. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zat, die zich allemaal verdrongen om te worden opgeschreven. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag: haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.

Het verhaal
Het lijkt een redelijk gelukkig huwelijk en een tevreden gezin. Maar als de jongste dochter van Lenie en Michael vermoord wordt aangetroffen in een hotel, lukt het hen niet om dit drama samen te verwerken. Hun relatie komt op scherp te staan en gebeurtenissen van jaren geleden eisen hun tol. Er sluipt een onbehaaglijke onzekerheid hun leven binnen. Lenie probeert als eerste de situatie weer te normaliseren. Maar dan wordt de bodem opnieuw onder hun voeten weggeslagen; ook hun zoon komt in gevaar. Michael komt er op afschuwelijke wijze achter dat hij zijn verantwoordelijkheid voor een misstap in het verleden te licht heeft ingeschat.

En?
Ik kan niet duidelijker zijn door te zeggen dat dit een geweldig boek is, een geweldig spannend boek! Met een pot thee op de bank heb ik me door het boek heen gevreten, elke zin en elk woord op me in laten spelen. Het is een boek waarin de onderhuidse spanning vanaf het begin duidelijk voelbaar is, wat maakt dat je meer wil weten over de personages en de voortgang van het verhaal.

Voorafgaand aan dit boek heb ik al meer van Loes den Hollander gelezen. Ook in Wisselgeld komen haar voornaamste ingrediënten voor een literaire thriller naar voren, of misschien meer: een psychologische thriller. De dialogen zijn erg goed neergezet, je voelt de spanning tussen Lenie en Michael. Verder zijn er talloze levensechte personages, is er een 'herkenbare' vrouwelijke hoofdpersoon en ruim aandacht voor relaties en zaken die vrouwen bezighouden.

Met Wisselgeld heeft Loes den Hollander wederom een prachtig boek neergezet, ik was dan ook licht teleurgesteld toen dit boek uit was. Jammer! Een aanrader voor wie van spanning houdt van de eerste tot de laatste bladzijde.

Meer weten over Loes den Hollander, de boeken en columns die zij geschreven heeft neem dan een kijkje op www.loesdenhollander.nl.

Wisselgeld
Loes den Hollander
ISBN: 9789061124399
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Karakter