B. Groult - Terugblik op mijn leven

Media door Lot

Benoîte Groult werd in 1920 geboren in Parijs. Tegenwoordig is zij een van de belangrijkste schrijfsters van het hedendaagse Frankrijk. Eind jaren '80 brak ze internationaal door met de bestseller Zout op mijn huid en in 2006 verscheen haar meest recente roman Uit liefde voor het leven.

Het verhaal
Terugblik op mijn leven is het verhaal van het veelbewogen leven van de Française Benoîte Groult. Ze brengt het artistieke milieu in beeld waarin zij opgroeide en vertelt over haar dominante, flamboyante moeder, de liefdevolle relatie met haar zus, haar drie huwelijken, de keren dat ze abortus pleegde en haar uiteindelijke ontsnapping aan de begaande paden. Openhartig vertelt Benoîte Groult over haar ontwikkeling als feministe en blikt zij terug op het enorme succes van haar romans, die door miljoenen over de hele wereld worden gelezen.

Terugblik op mijn leven geeft een intiem beeld van deze dynamische, rebelse schrijfster, die op hoge leeftijd nog niets van haar levenslust kwijt is.

En?
Terugblik op mijn leven is voor mij het eerste boek dat ik van deze Franse rebelse schrijfster lees. Dit biografische boek, dat zij op hoge leeftijd heeft geschreven, is boeiend om te lezen; je krijgt op zeer indringende wijze een beeld aangereikt van het leven zoals het was voor deze auteur. Dit alles met een zeer feministe inslag. Niet dat dit een typisch vrouwenboek is, in tegendeel: het is een strijdbaar boek.

Een boek waarin de rechten en verworven vrijheden van de vrouw benadrukt worden, wat bij mij een stukje bewustwording teweegbrengt. Bewustwording van de plaats van de vrouw in de samenleving. Met afschuw heb ik de passages in het boek gelezen waarin Benoîte, zelf of illegaal, op vreselijke wijze abortus liet plegen.

De laatste hoofdstukken van het boek zijn in interviewstijl geschreven: Benoîte geeft antwoord op gestelde vragen. Op deze manier blik je terug op haar opkomst binnen het feminisme en haar bestseller Zout op mijn huid. Voor mij als lezer een duidelijk verhaal, wat maakt dat je geïnteresseerd raakt in haar voorgaande boeken.

Een prachtig biografische roman over het leven van Benoîte en het feminisme in Frankrijk. Al met al een boek dat ik kan aanbevelen als fijne lectuur, voor wie houdt van goed geschreven boeken.

Terugblik op mijn leven - Biografie
Benoîte Groult

ISBN: 9789089900876
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Arena