Interview: Charlotte ten Brink

Media door Marcella

In een Amsterdamse bar ontmoette ik de 22-jarige Charlotte ten Brink, ook wel bekend als 'de dochter van'. Wekenlang ging zij echter schuil onder de naam 'Mystery Popstar-paars' en bleef haar identiteit gedurende de auditie- en theaterronde een groot geheim. Tijdens de liveshows werd haar identiteit onthuld, maar ze moest in de kwartfinale helaas de show verlaten. Om alles te weten te komen over Charlottes Popstars-avontuur gingen we een paar maanden terug in de tijd naar waar het allemaal begon...

Hoe ben je als Mystery-deelneemster in Popstars terecht gekomen?
"Ik ben gevraagd om mee te doen als 'Mystery Popstar'. Iemand van de productie moest hier de beste personen voor zoeken en hij wist dat ik zong. Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht om aan zoiets mee te doen, maar het leek me meteen super leuk. Ik ben al lang serieus bezig met zingen en wil hier graag professioneel mee verder. Aan een talentenshow meedoen als 'Mystery Popstar' was hiervoor de perfecte kans. Ik wil namelijk puur op mijn zang worden beoordeeld en niet meteen bestempeld worden als 'de dochter van'. Ook was het heel veilig: als ik niet doorging, zou niemand dat weten."

 Had het zijn van een Mystery-deelnemer ook nadelen?
"Ja, het had ook minder fijne kanten. Je voelde je namelijk snel eenzaam, want je had minder contact met de andere kandidaten. Ook kon het aanstellerig overkomen dat ik keer op keer mijn identiteit niet onthulde. Dit was echter vooraf bepaald. Ik mocht niet zelf kiezen wanneer ik me ging onthullen. Anders had ik dat waarschijnlijk eerder gedaan, bijvoorbeeld toen we hoorden dat we naar de liveshows gingen. Je wist toen al dat je ver was gekomen. Dat vond ik zelf een goed moment." 

Tijdens de tweede liveshow werd je eindelijk ontmaskerd. Hoe was dat?
"Dat was sowieso heel fijn, maar vooral heel erg leuk. Eindelijk kon ik mezelf zijn en hoefde ik me niet meer te verschuilen achter een masker. Meteen daarna had ik mijn eerste optreden en dat is ook echt mijn lievelingsoptreden."

Dat kan ik me voorstellen. Je kreeg meteen twee tienen en een negen van de jury!
"Klopt, dat was echt heerlijk. Je stelt het jezelf zo vaak voor dat je klaar bent met zingen en de jury heel positief is. Je droomt er echt van en als het dan gebeurt, geloof je het bijna niet. Ik vond het erg spannend hoe ik voor zo'n groot publiek zou reageren, maar toen ik eenmaal aan het zingen was, genoot ik echt. Ik voelde toen ook wel dat het goed zat."

Werd de lat daardoor wel extra hoog voor je gelegd?
"Vooral de show erna was ik heel nerveus, want het optreden kon haast niet beter. Ik had ook een moeilijker nummer, waarmee je minder kon uitpakken. Ik was erg zenuwachtig en dat was te horen. Dit was mijn slechtste optreden en ik was daar dan ook echt niet tevreden over."

De weken daarna kreeg je af en toe harde kritiek, vooral op je dans. Hoe ging je hiermee om?
"Ik weet dat dansen voor mij een zwak punt is en heb er daarom met de danscoach hard aan gewerkt. De jury wilde me meer zien dansen, maar ik kreeg vaak nummers toegewezen waarbij ik dat niet kon laten zien. Je had geen inbreng in de keuze van het nummer en dan is zulk commentaar best frustrerend. Ik wil graag op mijn zang worden beoordeeld en niet of ik wel of niet dans."

Uiteindelijk moest je in de kwartfinale de show verlaten en haalde je de finale niet. Wesley won vorige week vrijdag Popstars. Een terechte winnaar?
"Ik dacht vanaf het begin al dat hij zou gaan winnen. Het is echt een jongen waarvan Nederland gaat houden. Natuurlijk had ik het liefst zelf Popstars gewonnen, want als je ergens aan meedoet dan wil je winnen. Maar als ik eerlijk ben, ben ik ook wel weer blij dat ik niet heb gewonnen. Het is misschien raar om dit te zeggen, maar de winnaar zit aan zo'n heftig contract vast. Alles wordt voor je bepaald en er is geen ruimte voor inbreng van je eigen muzikaliteit. Dat zou ik niet leuk vinden."

 Was je dan niet teleurgesteld toen je de show moest verlaten?
"Natuurlijk was ik wel teleurgesteld. Ik wilde heel graag naar de halve finale, mede omdat we daar duetten met elkaar zouden gaan zingen. Dat leek me super leuk. Je wil gewoon alles van jezelf laten zien en dan baal je ontzettend als je eruit wordt gestemd. Dat is nooit een leuk gevoel, maar gek genoeg had ik het wel zien aankomen. Ik had veel commentaar gekregen van de jury, vooral op mijn dans dus en daarbij was ik ook al twee keer in de sing-off  terecht gekomen."

Het is uiteindelijk geen popgroepje, maar een soloartiest geworden. Wat vind je daarvan? 
"Ik had het wel verwacht. Iedereen was te verschillend, niemand paste echt goed bij elkaar. Wesley vind ik de beste zanger, maar zou bijvoorbeeld naar mijn mening weer niet in een groepje passen. Stiekem hoopte ik dat het een soloartiest zou worden, want zelf wilde ik ook niet in een groepje. Kim, Dewi en Kristel daarentegen wilden graag een girlband vormen."

Charlotte als zangeres is dus een solist. Hoe zou je haar verder omschrijven?
"Ik houd heel erg van mooie gevoelige liedjes waarbij je emotie kunt overbrengen. Voor mij is het ook belangrijk dat de tekst een betekenis heeft en dat er een verhaal verteld moet worden. Daar geniet ik echt van. Ik ben, zoals gezegd, niet een zangeres die er heftig bij danst. Ik ben geen Beyoncé, maar zie mezelf eerder in de stijl van Adele of Norah Jones."

Hebben we deze Charlotte ook echt gezien tijdens Popstars?
"Ik heb denk ik wel laten zien wie ik ben als mens. Ik ben niet zo hysterisch en kijk graag de kat uit de boom. Maar als zangeres heb ik naar mijn mening niet genoeg kunnen laten zien wie ik ben. Als zangeres ben ik iemand die het best tot zijn recht komt met een piano, zoals in de eerste show. En dat heb ik eigenlijk maar twee keer  kunnen laten zien. Ook de kleding zou ik niet snel uitkiezen. Hoge hakken draag ik normaal bijvoorbeeld bijna nooit. Tijdens het duet met Jim moest ik een lang stuk op het podium op hoge hakken lopen. Ik was zo trots toen dat was gelukt."

Je zegt dat je het best tot je recht komt met een piano. Speel je zelf ook piano?
"Ik speel inderdaad piano, maar niet briljant hoor. Ik gebruik het ook voor het schrijven van teksten, wat ik overigens wel moeilijk vind. Mijn vriendje Robert kan daarentegen veel beter piano spelen dan ik en hij schrijft veel muziek voor mij. Samen maken we dan nummers. Dat is erg leuk, we vullen elkaar goed aan."

Gaan we die nummers nog van je horen? Ligt er bijvoorbeeld al een single op de loer?
"Het is echt een droom van me om een single of zelfs een album uit te kunnen brengen. Maar ik besef heel goed dat dit heel moeilijk is. Ik probeer mijn dromen wel realiseerbaar te houden. Er staat wel iets spannends op het programma: op verzoek van verschillende partijen ben ik bezig met het maken van een demo waarop verschillende optredens van mij komen te staan. Dus wie weet levert dat iets op. Mocht dat niet het geval zijn, ben ik van plan een cd in eigen beheer uit te brengen. Dit is voor veel artiesten op dit moment de enige oplossing, omdat het helaas erg moeilijk is om een platendeal te krijgen."

Spannend zeg! Al met al geen spijt dus van je deelname aan Popstars?
"Nee, zeker niet. Ik heb er heel veel geleerd. Daarbij weet ik door Popstars nog beter wat ik wel en niet wil. Maar ik zou nooit nog een keer meedoen aan een talentenjacht. Ik heb mijn kans gehad en het is daarnaast zo'n heftige periode geweest. Het doel van meedoen aan Popstars was om mezelf aan Nederland te laten zien en dat heb ik gedaan. Ik ga nu gewoon zelf hard verder met zingen en ik zie wel waar het schip zal stranden."