Interview: Alexandra Burke

Media door Anneke

Vorig jaar was Alexandra Burke de grote winnares van de Britse versie van X Factor. Met haar opvallende talent, haar bijzondere charme en haar enorme doorzettingsvermogen maakte ze grote indruk op de kritische jury. Dat is nu alweer zo'n twaalf maanden geleden en Alexandra is er klaar voor om in de voetsporen te treden van collega Leona Lewis. Met een eigen album op zak met als titel Overcome reist ze van land naar land om de journalisten te overtuigen van haar kunnen. De interviews vinden plaats in een grote tourbus met daarop een gigantische en uiterst opvallende poster van de X Factor-zangeres. Er is veel belangstelling voor interviews met Alexandra Burke, want we weten allemaal dat het gaat om een zangeres met een grote internationale toekomst.

Alexandra zelf is erg blij met alle aandacht. "Ik ben zó blij met alles wat me overkomt," vertrouwt ze me toe. "Ik ben maar een gewoon meisje uit Noord-Londen. We hadden het thuis niet breed, maar waren ook weer niet straatarm. Mijn moeder is zangeres en tevens mijn grote voorbeeld. Ze zong vroeger in de 90's-groep Soul II Soul en samen met haar heb ik vele belangrijke momenten mogen meemaken. Ik was nog maar een klein meisje toen ze bekend was, maar toch vergeet ik het niet meer. Al die aandacht van zo veel mensen, zo veel liefde om je heen. Ik wist één ding zeker: dat wilde ik later ook! Maar mijn moeder was minder enthousiast: die had me liever met een vaste baan en een stabiel inkomen gezien. Toch heb ik doorgezet en het is gelukkig allemaal niet voor niets geweest!"

Toen Alexandra 16 was deed ze mee aan het programma X Factor in Engeland. "Ik was pas 16 en veel te jong en onervaren. Iedereen zei dat ik het later nog maar eens moest proberen. Dat deed ik en het resultaat van mijn tweede poging kent iedereen nu. Toch moet ik je eerlijk zeggen dat het mijn moeder was die me opgaf voor die herkansing. Ze zei: 'Nu is het tijd om het nog eens te proberen.' Ik was 20 en ze wist ook wel dat ze mijn liefde voor muziek niet kon veranderen. Nu ben ik haar daarvoor nog steeds dankbaar."

Alexandra bewaart vele goede herinneringen aan haar tijd bij X Factor. "Het was twaalf weken lang keihard werken, je uiterste best doen en ervoor gáán. Ik mocht zelfs een duetje doen met mijn grote idool Beyoncé! Ze is zo lief en aardig en ook nog eens zo down to earth. Dat zie je toch bij heel weinig artiesten." Alexandra maakt alleen maar mooie dingen mee in haar carrière. "Het feit al dat ik een heel album mocht maken is iets ongelofelijks. Ik mocht samenwerken met artiesten als Ne-Yo en de rapper Florida, helemaal cool toch?"

Het debuut van Alexandra Burke is een veelzijdig album, zegt ze zelf. "Ik kreeg de kans om alle kanten van mezelf te laten zien, van mooie ballads tot lekker up-tempo." Wat dat laatste betreft is ze zelf helemaal gek van haar nummer Bad Boys. "Ik vind dat écht een heel cool nummer. Het gaat me nooit vervelen, al zing ik het iedere dag."

Een grote carrière wacht Alexandra Burke. Dat zei ook Jay-Z, de echtgenoot van Beyoncé en die kan het natuurlijk weten! Zou ze ooit net zo groot worden als Beyoncé zelf? "Geen idee, maar ik hoop het natuurlijk wel. Ik ga er in ieder geval heel hard voor werken en wie weet? Wat wel zeker is dat jullie in de toekomst nog heel veel van mij gaan horen."

Overcome
Alexandra Burke
EAN: 0886974602323
Prijs: 18,99