DVD: Kings Of Leon - Live at the O2

Media door Saar

Fans, zowel die er vanaf het eerste uur bij zijn geweest als zij die de band pas reeds ontdekt hebben, moeten het zich afgevraagd hebben: waarom hebben de 'Kings' nog geen concertregistratie uitgebracht? Na lang wachten is het gelukkig zover: onlangs verscheen de live dvd van het concert dat de heren afgelopen juni gaven in de Londense O2 Arena. Als het bloed nog niet sneller door je aderen begon te stromen bij het vooruitzicht van honderd minuten heerlijke muziek, dan zal het dit zeker doen wanneer je de 18.000 mensen die het publiek vormen uit hun dak ziet gaan. Wat een stoot energie!

Zelf had ik het geluk enkele maanden geleden aanwezig te zijn tijdens het concert dat de heren in de Heineken Music Hall gaven; het laatste album is sindsdien op repeat blijven hangen. Wanneer ik bijvoorbeeld een 'stukje' ga fietsen, merk ik pas dat ik uren in trance naar Kings Of Leon heb zitten luisteren wanneer mijn discman aangeeft dat de batterijen leeg zijn en mijn eigen accu ook behoorlijk op is. Dezelfde flow heb ik ervaren tijdens de show in Amsterdam. Zal de dvd dit gevoel ook teweeg kunnen brengen?

Het spreekt voor de band dat zij de registratie van juist deze show uitbrengen; er is gekozen voor Engeland - waar zij van begin af aan met veel enthousiasme ontvangen zijn - in plaats van thuisland Amerika. Op de playlist staan nieuwe, maar vooral ook oudere nummers: iets dat het Engelse publiek duidelijk weet te waarderen. Live at the O2 is een sterke registratie, met mooie beelden. Door het camerawerk - een goede wisseling tussen close-ups en totaalshots van zowel de band als het publiek - en de bijzondere oranje belichting is het alsof je zelf aanwezig bent tijdens de show. Ineens zit je wel érg dicht op Calebs huid... Wie maakt dat tijdens een concert nu mee?

De zanger is sterk als altijd, met zijn heerlijk raspende stem zorgt hij ervoor dat de ietwat eentonige playlist blijft boeien. Het verbaast mij wederom hoe goed de band live klinkt, bijna alsof ik gewoon een album heb opstaan. Vooral tijdens het welbekende Use Somebody verliest het publiek zich compleet en kun je vanachter je televisie moeilijk stil blijven zitten. En eerlijk gezegd bevind ik mij ook liever tussen die hossende menigte. Want al zit de show sterk in elkaar, meer dan dik anderhalf uur aan goede muziek hoef je niet te verwachten. (Eh, zou je meer willen wensen? Honderd minuten vorstelijk genieten, hallo!) Saai is een groot woord, maar een écht wervelende show met grapjes tussendoor en veel spektakel hoef je niet te verwachten. Mij hoor je niet klagen! De dvd gaat op repeat, ik geniet nog een keertje van de overweldigende 'Grand Finale' en spreek mijn vrienden over een week of twee wel weer. Ojee, ik kom echt niet meer van dit viertal af. Hooked for life: is daar wellicht een passende therapie voor?

Kings Of Leon - Live At The O2
EAN: 0886975671496
Prijs: 16,99 Euro