Sapphire - Precious

Media door Redactie Ze.nl

Het verhaal
Het boek draait om het zestienjarige meisje Precious dat voor de tweede keer zwanger is van haar vader en mishandeld wordt door haar moeder. Ze groeit op zonder enige opleiding, zonder vrienden en zonder toekomst. Ze is hiv-positief en heeft obesitas. De directeur van haar school geeft haar op voor een pilot van een andere school en Precious komt onder de hoede van Miss Rain. Precious leert haar woede en verdriet van zich af te schrijven in een dagboek en komt op deze manier ook in aanraking met het schrijven van poëzie.

En?
Ondanks de gruwelijke dingen die Precious meemaakt (het boek is zeker niet geschikt voor tere zieltjes), is het voornamelijk een positief verhaal over hoop, dat je met een goed gevoel zal achterlaten... mits je door het boek heen komt. Om het boek zo rauw en oorspronkelijk mogelijk te houden, is er niets veranderd aan de schrijfstijl, woordkeuze en spelling van Precious. Aangezien Precious ongeletterd is, houdt dit in dat het boek vol staat met vreemde woorden, spelfouten en rare zinsconstructies. Van de ene kant zorgt dit inderdaad voor een rauw en direct verhaal, aan de andere kant begon het mij na een tijdje ontzettend te storen - wat ervoor zorgde dat ik eigenlijk geen zin meer had om verder te lezen.

Precious is een mooi boek vol kracht en hoop, maar het kost wat moeite en doorzettingsvermogen om het tot het einde uit te lezen.

Precious
Sapphire
ISBN: 9085108519
Prijs: 14,95
Uitgeverij: House of Knowledge