Verrassend smaakvol schrijfdebuut

Media door Saar

Gemma & partners
"Ik begon met het idee dat een meisje na een feest dronken in de trein zit, met een stapel Metro's voor zich. Onder elke Sudoku schrijft ze een prijsvraag. Inzenders moeten de oplossing naar haar mailen en maken kans op een date. Gemma is ervan overtuigd dat ze hiermee de ware zal vinden. Niet dus! Alle berichten zijn waardeloos. Maar als ze een relatie krijgt met de geweldige knappe en rijke Boudewijn, vindt ze het niet meer erg. Tot ze van ene Werner een heel leuk bericht krijgt, lang nadat ze de zogenaamde prijsvraag uitschreef. Het boek gaat over liefde, vriendschap en jezelf leren kennen. Ik heb heel bewust gekozen voor een luchtig en humoristisch verhaal."

Je eigen werk in handen
"Een heel onwezenlijk, geweldig gevoel. Ik heb mijn boek al geknuffeld, er hard in geknepen om te voelen of het echt is, er telkens kleine stukjes uit gelezen. Ik ben er nog steeds verliefd op."

Reacties
"Er wordt heel verschillend gereageerd op mijn schrijverschap. Bijna iedereen vindt het bijzonder, maar niet iedereen vindt het echt interessant. Vooral mijn ouders, broertjes en vriend zijn buitengewoon trots. Zij zagen het waarschijnlijk ook al jaren aankomen en hebben zoiets van: eindelijk!"

Schrijfproces
"Ik denk wel na over een plot, in grote lijnen. Zo wist ik bij Gemma & partners al vroeg hoe de laatste scène eruit zou zien. Maar ik wist niet precies wie er een rol in zouden spelen en waarom. Ik vind het leuk om me door mezelf te laten verrassen. Heel lang had het plot een gapend gat, tot ik tijdens het hardlopen ineens een ingeving kreeg en precies wist hoe ik de boel aan elkaar kon knopen. Een teken dat mijn werkwijze goed is, en dat het niet nodig is om alles van tevoren precies uiteen te zetten. Dat doe ik dus nog steeds niet."

Idealen
"Ik vind het belangrijk dat mensen lezen en droom ervan dat velen dat met mijn boek doen. Het genre is heel toegankelijk, maar ik vind het leuk om de grenzen ervan op te zoeken. Welke thema's kan ik in een chicklit aansnijden? Welke woordgrapjes komen bij de lezer over? Wat kan ik met de opbouw doen? Ik wil mezelf blijven uitdagen. Het zou ook kunnen dat ik over een paar jaar overstap naar een ander genre, maar voorlopig vind ik dit super. Ik geef niet zoveel om stempeltjes. Als mijn uitgever mijn werk onder deze noemer wil uitgeven, vind ik het prima. Het is een podium voor wat ik maak en dat is geweldig."

Werk aan de winkel
"Zomaar een werkdag bestaat eigenlijk niet als schrijfster en freelancer. De ene dag moet ik er veel te vroeg uit, meestal om een trein te halen richting de Randstad, de andere dag kan ik heerlijk tot half negen blijven liggen om vervolgens tijdens het ontbijt rustig een tijdschrift of boek te lezen. Lezen doe ik sowieso elke dag, net als schrijven. Journalistiek werk plan ik in omdat er een strakke deadline aan zit, voor creatief schrijven neem ik langer de tijd. Ik houd me niet aan schema's ofzo. Zou ik eens moeten proberen... misschien geeft het wat meer rust in mijn agenda."

Succes
"Van alles wat ik tot dusver bereikt heb, ben ik het meest trots op Gemma & partners. Journalistiek werk is vluchtig; slechts een enkeling onthoudt het. Hopelijk heeft mijn boek wat meer eeuwigheidswaarde - hoewel ik me weinig kan voorstellen bij de eeuwigheid. Voor mij komt dat neer op meerdere jaren, en daar ben ik al heel trots op."

Uitdagingen
"Nu ik chicklit schrijf, kom ik geregeld mensen tegen die beweren dat ze niets met dat genre hebben. Als ik dan vraag wat ze zoal gelezen hebben, komen ze niet veel verder dan een jaren geleden gelezen boekje dat op de kaft toevallig 'chicklit' genoemd werd. Serieuze lezers willen er eigenlijk niet mee geassocieerd worden, merk ik ook, en schrijfsters verzetten zich ertegen. Ik vind het een uitdaging om chicklit te schrijven die een groot publiek aanspreekt. Heb trouwens geen idee of me dat ook lukt."

Wilde dromen
"Ik zou nog zoveel willen! Radionieuws presenteren, serieus slank worden, mijn eigen huis ontwerpen, een rondreis maken door Japan, een bestseller schrijven... Het is een mix tussen grote en kleine dingen, realistisch en minder realistisch. Toch kan ik wel zeggen dat ik al een hoop heb verwezenlijkt en heel blij ben met wat ik nu heb. Dat is namelijk niet niks."

Gemma & partners is bestelbaar via alle grote boekensites. Voor meer informatie over het boek surf je naar www.petrakruijt.nl of www.nederlandsechicklit.nl.

Gemma & partners
Petra Kruijt
ISBN: 9059775015
Prijs: 11,95
Uitgeverij: Kok