Interview: Heleen van Royen

Media door Redactie Ze.nl

De naam 'Heleen van Royen' staat gelijk aan succes. Al haar boeken werden bestsellers, dus was het stiekem geen verrassing dat ook haar nieuwste pronkstukje De mannentester (lees ook de recensie van redactrice Jet) goed zou scoren. Of toch wel? "Nou, je hoopt het natuurlijk ontzettend. Het is altijd spannend, want er is zo veel concurrentie, neem een Stieg Larsson. Ik had wel verwacht dat mijn boek redelijk hoog zou binnenkomen, maar binnen op nummer 1? Dat was echt een verrassing! Ik kan niets anders zeggen dan dat het ontzettend leuk is om nummer 1 te zijn..."

Het beste boek tot nu toe
Ondanks dat haar vorige boeken ook goed verkocht werden, lukte het niet eerder een nummer 1-positie te bereiken. Betekent dat dat De mannentester dus ook haar beste boek ooit is? "Ik heb bij dit boek echt geprobeerd mezelf te verbeteren, te vernieuwen en te veranderen. Dit doe je ook voor jezelf; ik wil niet steeds hetzelfde boek schrijven en mezelf herhalen, dat is saai. Je moet het verhaal echt leuk vinden en gedreven zijn. Je bent er namelijk anderhalf jaar mee in de weer. Het moet een uitdaging blijven."

De mannentester is volgens Heleen daarom anders: "Ik denk dat ik het vak beter beheers. Dat ik vakmatig zo'n verhaal beter kan opbouwen en de karakters beter kan beschrijven. Ook het spannende element dat ik heb toegevoegd; dat had ik nog nooit eerder gedaan. Hoofdpersoon Victoria is bovendien heel anders dan vorige hoofdpersonen: single, jonger van leeftijd en zonder kinderen." Heleen kan zich toch goed met Victoria identificeren, ook al staat zij ver van haar af. "Ik moet me natuurlijk met al mijn karakters kunnen identificeren, ze komen allemaal toch uit mij. Ik moet iedereen kunnen snappen en begrijpen, ook voor iedereen kunnen nadenken en ze een stem geven. Dat is mijn werk: karakters geloofwaardig neerzetten. Maar ik lijk totaal niet op haar. Victoria is heel rigide, heel streng. Die tolereert niets. Ik ben een echte softie, ik zou ook nooit wraak nemen op mannen. Ik hou van mensen. Het is voor mij heel moeilijk om over dingen te oordelen."

Vertrouwen is de basis
In haar nieuwe boek haalt Heleen 'vertrouwen' aan als belangrijkste thema. "En dan in een heel brede zin van het woord. In hoeverre kun je iemand vertrouwen? Als je geboren wordt heb je al allerlei relaties: met je moeder, vader, misschien wel broer en zus, en die mensen vertrouw je, automatisch. Verder kom je nog wat mensen tegen onderweg, die je ook weer vertrouwt. Maar die mensen zullen ook dingen doen die jouw vertrouwen schaden, iets doen wat je niet had verwacht of teleurstellend is. En ook jij gaat dingen doen die mensen niet van je hadden verwacht. Naar mijn mening is dat waar het hele leven voortdurend over gaat. En hier gaat het boek ook over. Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen, jezelf over te leveren aan anderen? En hoe ver ga je om de mensen in je omgeving te testen?"

Versieren volgens Heleen van Royen
Volgens Heleen is elke vrouw in staat een man te testen. "Vrouwen onderschatten zichzelf te snel en kijken te kritisch naar zichzelf. Maar mannen zijn zo gemakkelijk! Waar of niet?" Deze uitspraak maakt ons benieuwd naar een mini-cursus 'mannen versieren volgens Heleen van Royen'! Ze gaat er eens goed voor zitten: "Stel, je bent op een feestje. Kijk dan eerst eens rond om te zien wie je leuk vindt, van: die wil ik! Maak vervolgens oogcontact en zorg dat je met hem aan de praat raakt. Geef hem aandacht en wees geïnteresseerd, daar zijn mannen dol op. Je kunt het beste gewoon zelf initiatief nemen, want als je je afwachtend opstelt, komen er vaak alleen maar mannen naar je toe die jij niet interessant vindt: van die dronkenlappen of mannen die achter alle vrouwen aangaan. Ga zelf verleiden! Je kunt ook verleid worden, maar dan heb je niet zelf de keus. Ik vind het prettig om zelf te kiezen met wie ik praat. En wees gewoon lekker bijdehand, zeg wat je wilt. Ik ben heel erg van de heldere communicatie. Maar het is natuurlijk het belangrijkst dat het wel bij je past."

Imago en omgaan met kritiek
Heleen is een opvallend persoon en neemt bovendien geen blad voor de mond. Hierdoor krijgt ze regelmatig negatieve aandacht (wat nog zacht is uitgedrukt). Ze kan hier inmiddels redelijk goed mee omgaan: "Het is nooit fijn. Je moet jezelf ook wel een beetje sparen; het is niet slim om jezelf te googelen. Rechtstreekse kritiek krijg ik eigenlijk zelden, niemand zegt het in je gezicht. Wel in een column of lied. Het is altijd indirect, waardoor het iets minder hard aankomt, maar het is natuurlijk nooit leuk. Het zal me echter nooit beletten om te doen wat ik doe. Ik ga er niet opeens anders door schrijven of me anders gedragen. Ik blijf gewoon wie ik ben en als mensen daar een probleem mee hebben, dat is dan hun probleem. Voor mij gaat het echt om de boeken en het vak. Natuurlijk draag ik dat uit met toeters en bellen, ik vind het gewoon leuk om een beetje glamour in het boekenwereldje te brengen. Mensen vinden boeken heel vaak onaantrekkelijk."

Boeken hebben inderdaad vaak een stoffig imago, iets waar Heleen zelf totaal geen last van lijkt te hebben. Integendeel zelfs: ze staat bekend om haar losbandige levensstijl, seks en bijbehorende grote mond. "Voor een deel klopt dat beeld wel. Ik ben gewoon heel open en eerlijk over wie ik ben. Ik schrijf boeken waarin allerlei thema's aan de orde komen en seks en erotiek krijgen relatief veel aandacht. Ach, het zij zo. Soms ben ik wel klaar met dat imago, dan denk ik: 'was ik maar...' Maar ik ben wie ik ben." Door soms te provoceren, hoopt Heleen wat leven in de brouwerij te brengen. "Het leven kan zwaar, saai en moeilijk zijn en ik hou ervan om er ook een feest van te maken. Je weet nooit hoe oud je wordt, maar zolang ik er ben, wil ik echt iets doen. Dit is mijn manier," vertelt ze eerlijk.

Door die openheid vragen wij ons af of er toch niet stiekem een kant is die mensen niet kennen van Heleen? "Ik kan goed tennissen! En thuis loop ik er natuurlijk niet zo opgetut bij zoals ik er op tv of in de bladen uitzie. Ook ben ik thuis een paar graden rustiger. Ik ben eigenlijk heel burgerlijk. Ik ben echt van het huisje, boompje, beestje. Mijn gezin is mijn alles: mijn kern, de basis van waaruit ik opereer. Zonder gezin zou ik radeloos verloren zijn. Mijn man zorgt nu ook voor het huishouden, omdat ik zo hard aan het werk ben, de rollen zijn een beetje omgedraaid. Ik ben echt gezegend met Ton wat dat betreft, want ik denk dat er maar weinig mannen zijn die bereid zouden zijn zulke 'opofferingen' te doen, die zeggen: jij hebt dat talent, ga jezelf ontplooien en ik steun jou daarin. Dat vind ik geweldig! Wat vrouwen door de eeuwen heen altijd hebben gedaan, dat doet hij voor mij. Vind maar eens een man die dat doet. Maar begrijp me niet verkeerd: hij is wel een echte man, geen watje..."

Geluk in de liefde
De schrijfster is al jaren gelukkig met tv-presentator Ton van Royen. Het geheim van hun goede huwelijk zit 'm volgens Heleen in het feit dat ze elkaar door en door kennen: "We begrijpen elkaar heel goed. Over de belangrijkste onderwerpen in het leven zitten we op één lijn. We zijn echt zo aan elkaar verknocht. Vaak roepen vrouwen: 'als mijn man maar niet vreemdgaat'. Mijn grootste angst is echter: als hij maar niet doodgaat. Dat hij wegvalt, ik moet er niet aan denken... Ik had dat eigenlijk nooit verwacht, dat ik in mijn leven zo'n liefde zou vinden. Je denkt dat dat niet bestaat. Maar bij ons is het echt tot de dood ons scheidt, ons gevoel voor elkaar wordt alleen maar sterker en sterker. Dat wil ik ook graag tegen de lezeressen van Ze.nl zeggen: hou vol, in elke relatie komen er crisissen en gedoe. Maar als je toch voelt dat jullie een goede basis hebben, dan is het echt de moeite waard om ervoor te vechten."

Zorg goed voor jezelf
Voor haar leeftijd, de diva is inmiddels 44 jaar, ziet Heleen er nog fantastisch uit. Het geheim is simpel: gezond leven. "Ik beweeg veel en eet gezond. Ik zorg goed voor mijn lichaam en ben niet overmatig in dingen: ik rook niet, drink niet veel, drugs begin ik al helemaal niet aan - ik heb genoeg drugs in mijn hoofd. Als met mate, alles met 'te' ervoor is niet goed!"

De fotoshoot voor Playboy was dan ook niet verrassend, samen met man Ton poseerde Heleen voor het blad. Dit leverde prachtige foto's en een mooie ervaring op: "Het was super. Het was op Ibiza, de kinderen waren mee - niet naar de shoot natuurlijk. Eén van de leukste shoots die ik ooit gedaan heb én de best betaalde, haha. Het was enig, zo relaxt! Ik had wel zoiets van: Ton moet ook naakt. Dat was belangrijk voor mij. Ik in m'n blootje, dan hij ook. Daar gingen ze mee akkoord, al zaten ze daar eerst natuurlijk niet echt op te wachten. Het was echt te gek, ik heb er nooit spijt van gehad. Ik vond het wel even heel gek toen ik de cover zag, toen dacht ik wel even: Oh my God! Toen realiseerde ik het me pas echt. Toch grappig om later aan je kleinkinderen te laten zien: kijk, dit is oma!"

Tekst: (c) Ze.nl / Jet Wieske & Marieke Brouwer
Foto's: Carin Verbruggen