Review: Julie & Julia

Media door Anneke

Films waarin de keuken en culinaire hoogstandjes centraal staan zijn er weinig. We herinneren ons misschien nog Chocolat uit 2000, waarin alles wat met chocolade te maken had centraal stond. Julie & Julia is een biografisch verhaal over de beroemde Amerikaanse kookboekenschrijfster Julia Child (sprankelende en memorabele rol van Meryl Streep), die de Amerikanen kennis liet maken met de gevarieerde Franse keuken.

Julie & Julia is een dubbele boekverfilming. Het eerste boek is My Life In France over het diplomatenleven van televisiekok Julia Child in het Parijs van de jaren '50. Daar studeerde ze aan de koksschool Cordon Bleu, waarna ze het wereldberoemde kookboek Mastering The Art Of French Cooking publiceerde. Het tweede boek is Julia & Julia, My Year of Cooking Dangerously over het leven van de New Yorkse Julie Powell (mooie acteerprestatie van Amy Adams). Ze is een jonge Amerikaanse telefoonkracht die zich ten doel stelt om in een jaar tijd alle recepten uit Julia's boek te koken en die op haar blog online te zetten. Het wordt een soort obsessie voor haar en naarmate ze meer recepten verzamelt, groeit het enthousiasme.

De twee verhalen zijn op een knappe manier met elkaar verweven. Julie & Julia is zowel een feel good movie als een film met inhoud. Je ziet twee vrouwen levend in verschillende continenten en met een halve eeuw ertussen, die ervoor gaan om iets van hun leven te maken. Wat we niet moeten vergeten is dat de passie voor koken centraal in de film staat en dat is het ook wat beide karakters verbindt. Ze jongleren het ene smakelijke gerecht na het andere in de keuken en alle gerechten die er op het filmscherm voorbij komen zien er even smakelijk uit. Je zou er zo een echte passie voor koken aan overhouden! Ook een belangrijk thema in de film zijn de echtgenoten van Julie en Julia. Het zijn liefdevolle mannen die hun geliefden met raad en daad steunen in hun passies.

Julie & Julia is een film die je zeker moet gaan zien als je een heerlijk middagje of avondje uit wilt en daarna gezellig een uitgebreid een hapje gaat eten. Want lekkere trek krijg je zeker van deze leuke film!

Julie & Julia is vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen.