Anna Drijver - Je blijft

Media door Aefke

Het verhaal
We maken kennis met Daaf en Dora. Dora is haar vader verloren op vroege leeftijd. Dat ze het daar erg moeilijk mee heeft, is vanaf het begin van het verhaal duidelijk. Als Dora en Daaf verliefd op elkaar worden, besluiten ze op een gegeven moment samen teksten te gaan schrijven voor begrafenissen. Als Dora ineens zo'n tekst voor haar geliefde Daaf moet gaan schrijven, verliest ze alle grip op haar leven.

En?
Anna Drijver beschrijft het verhaal op een heel mooie en poëtische manier. Het lijkt alsof zij over elke zin diep heeft nagedacht. Ze gebruikt mooie beschrijvingen en metaforen om haar verhaal te vertellen.

Een quote achterop het boek belooft mij een vrolijk verhaal. Ik begrijp wel wat er wordt bedoeld, want Je blijft is geen naargeestig boek over de dood. Maar op het moment dat Dora haar geliefde verliest en over haar pijn vertelt, voel ik haar verdriet. Met eenvoudige zinnen als: 'Ik moet even geslapen hebben. Het is donker in de kamer', sta ik met één been in het leven van Dora. Anna trekt je vervolgens het verhaal in en je wil echt weten wat er met Daaf is gebeurd.

Het verhaal is niet chronologisch verteld. Je blijft begint met een proloog. Het is een zware scène om mee te beginnen: de begrafenis van Daaf. Als lezer wil je dan meteen weten wat er is gebeurd. Deze vraag wordt niet onmiddellijk beantwoord. Bovendien heeft Dora alles verdrongen, dus veel informatie krijg je niet als lezer.

Je blijft is een mooi boek dat Anna Drijver met zorg heeft geschreven. De beschrijvingen zijn mooi, maar af en toe leidt de beeldspraak af van het verhaal en dat haalt de vaart eruit. Als lezer wil je weten wat er met Daaf is gebeurd en de clou komt wat later. Je blijft is geen pageturner. Het is een literair juweeltje.

Je blijft
Anna Drijver
ISBN: 9048807174
Prijs: 16,95
Uitgeverij: Lebowski