Interview: Jon Allen

Media door Anneke

De overwinning!
Eens in de zoveel tijd staat er eens een verrassende nieuwe artiest op. De jonge Engelse soulman Jon Allen is er zo eentje. Al vanaf kleins af aan had Jon een passie voor muziek. Dat zagen zijn ouders ook en lieten hem daarom al vroeg pianolessen volgen en in een koor zingen. "Ik was echt helemaal gek van muziek. Naast de muzieklessen die ik volgde, was ik ook op school veel met muziek bezig. Tijdens de jamsessies die we hadden ging ik achter de drums zitten en ging daar dan helemaal los. Ik was toen nog erg verlegen, dus verstopte ik me graag achter mijn drumstel. Tot ik op een dag alle moed verzamelde en achter de microfoon sprong. Ik dacht 'nu of nooit' en gaf een perfecte Elvis-imitatie weg. Dat vonden mijn klasgenoten tenminste en ik vond dat prachtig, vooral omdat ik mijn verlegenheid overwonnen had."

Zijn inspiratie
Jon was zestien toen hij zijn eerste liedje schreef én zijn eerste gitaar in handen kreeg. "Het was een tweedehands exemplaar dat ik met iemand geruild had tegen een game-set. Een hele goeie ruil vond ik zelf, haha." De muziek die Jon meteen echt raakte was die van The Beatles. "Ik kreeg van een vriend een cassette met daarop een kopie van Sgt Peppers Lonely Heart Club Band van The Beatles. Ik vond het zo mooi dat ik meteen het hele Beatles-repertoire bij elkaar verzamelde. Daar heb ik heel veel inspiratie uit gehaald, net als van Bob Dylan en Neil Young. Dat zijn grote artiesten die heel wat mooie muziek gemaakt hebben."

Op weg naar bekendheid
Nu zijn we een aantal jaren verder en Jon Allen is hard op weg om een groot artiest te worden. BBC Sound tipt hem als een van dé artiesten om in de gaten te houden. Zijn album Dead Man's Suit is overladen met lovende kritieken en fans heeft hij in alle soorten en maten. "Na optredens komen dames op leeftijd naar me toe of ik hun cd wil signeren, maar ik krijg ook heel veel aandacht van jonge meiden. En dat is natuurlijk ook niet verkeerd! Ik denk dat ik muziek maak voor alle leeftijden. Er zit soul, blues, rhythm & blues en folk in, mooie ballads maar ook lekker up-tempo," aldus de jonge zanger die inmiddels ook Mark Knopfler tot zijn bewonderaars mag rekenen. "Mark zag me een paar maanden geleden in een Londense club spelen. Later zei hij dat hij totaal verrast was door mijn zang en mijn gitaarspel. Volgens hem zou ik het nog heel ver gaan schoppen. Mark Knopfler is een legende, ik ben pas een beginner dus ik voelde me apetrots!"

Muziek is magie
Het gaat goed met Jon Allen. Na de UK is hij ook hard bezig om andere Europese landen te veroveren. "Ik krijg overal positieve recensies en daar ben ik erg blij mee. Het is ook mooi hoe mijn liedjes mensen kunnen raken. Ik krijg vooral veel reacties op mijn song In Your Light. Mensen gebruiken het liedje op hun bruiloft en weer anderen zeggen dat het hen geholpen heeft toen ze in een verdrietige periode zaten. Het mooie van muziek is dat het veel verder gaat dan alleen een bijzondere luisterervaring. Muziek is magie. Dat voel ik wanneer ik naar mijn eigen helden luister en nu kan ik dat zelf ook overbrengen. Een prachtervaring die ik niet zou willen missen."

Dead Man's Suit
Jon Allen

EAN: 5037300759098
Prijs: 14,99 euro

Ben je nieuwsgierig geworden naar het stemgeluid van Jon Allen? Bekijk en beluister dan snel de videoclip van In Your Light!