CD: Waylon - Wicked Ways

Media door Jet

Waylon?
Wie denkt dat Waylon pas net komt kijken, heeft het mis: muziek heeft altijd al een belangrijke rol in zijn leven gespeeld. Waylon is al vroeg begonnen met het maken van country en Americana, solo en met zijn eerste bandje. Na het opnemen en versturen van zelfgemaakte cassettes, kreeg hij uiteindelijk een platendeal bij EMI. Iets wat hem geen grote hit, maar wel wat anders bijzonders opleverde...

Hij werd ontdekt door zijn grote muzikale held: de Amerikaanse countryster Waylon Jennings en uitgenodigd om bij hem langs te komen in Amerika om met hem mee te touren. Maar aan die jongensdroom kwam al snel een einde toen de Amerikaanse zanger last kreeg van zijn suikerziekte: de tour moest worden afgelast en uiteindelijk overleed hij aan de ziekte. Waylon viel in een gat en verloor zichzelf in een wereld van seks, drugs & rock 'n' roll.
Daar wist hij gelukkig uit te klimmen en Waylon zette zichzelf weer in de spotlights door mee te doen aan tv-talentenjacht Holland's Got Talent, waarin hij tweede werd. Iets wat hij trouwens niet erg vond...

Weer helemaal vol energie en ambitie besloot Waylon voor het hoogst bereikbare te aan. Hij stuurde een demotape naar de Engelse producers Martin Terefe en Sacha Skarbek, verantwoordelijk voor de nummers van wereldsterren als Duffy, James Morrison en - van Nederlandse bodem - Ilse DeLange. Hij werd al snel uitgenodigd door de producers en samen besloten ze een album te gaan maken. Na vier maanden schrijven, zingen en opnemen was het resultaat klaar: Waylons debuutalbum Wicked Ways. De cd kwam via Universal uiteindelijk terecht bij Motown en Waylon werd daarmee de eerste Nederlandse solo-artiest bij dit beroemde label.

Wicked Ways?
Het album is vernoemd naar de debuutsingle van de zanger: Wicked Ways. Een heerlijk swingend nummer dat vol lof is ontvangen door heel Nederland. Zou de rest van het album net zo goed zijn?

Net als bij veel debuutalbums geldt ook hier dat de debuutsingle het beste nummer van de cd is. Maar dat wil niet zeggen dat de rest van het album niet goed is. Wicked Ways is namelijk een cd vol heerlijke on-Hollandse soulmuziek. Waylons stem is bijzonder: hij zingt op een manier die je nog niet eerder hebt gehoord. Soms heel zachtjes, helder en 'zoet', maar ook op een harde, rauwe manier. In beide gevallen is hij erg prettig om naar te luisteren.

Er zijn verschillende muziekstijlen op Wicked Ways terug te vinden, zoals country, rock, soul en zelfs een beetje gospel. Hoewel er dus een diversiteit aan stijlen is, moet ik eerlijk toegeven dat ik sommige nummers iets te veel op elkaar vind lijken. Ook vind ik het jammer dat er meer rustige nummers op de cd staan dan swingende up-tempo nummers, want die kan hij juist zo heerlijk zingen met die rauwe soulstem!

Maar over het algemeen zitten de nummers heel goed in elkaar en zijn ze qua composities van hoog niveau. Vooral de nummers Fragile People, Nothing To Lose, Hey, Sometimes An Angel en Don't Go Changing springen er naar mijn mening uit. Er zitten zeker nog een aantal hitjes tussen!

Waylon heeft me overtuigd: hij is een groot muzikaal talent met een geweldige stem! Daarbij komt ook nog eens dat de zanger er helemaal niet verkeerd uitziet... Hij heeft dus alle ingrediënten om een ster te worden. Ik weet zeker dat we nog veel van Waylon gaan horen - en dan het liefst met wat meer pittige nummers!

Lees ook het interview dat Ze.nl's Anneke met Waylon had!

Wicked Ways
Waylon
EAN: 0602527126876
Prijs: 14,99