Interview: Ayo!

Media door Anneke

Eens in de zoveel tijd staat er een artiest op waarvan je voelt: hier gaan we veel meer van horen. Bij soulzangeres Ayo springt er zo'n vonk over. Als ze zingt, krijg je spontaan kippenvel en als je naar haar teksten luistert, grijpen die je bij de keel. In Ayo's liedjes hoor je de roots terug van een verleden met een Nigeriaanse vader en een Roemeense moeder, aangevuld met de soul, jazz en reggae waar ze mee opgroeide en die ze zich eigen maakte.

Ayo's leven
Om Ayo's muziek goed te kunnen doorgronden, gaan we terug in de tijd en nemen een kijkje in haar tumultueuze leven. Een leven vol hoogtepunten, maar ook van veel verdriet. Vlak na haar geboorte op 14 september 1980 in Keulen vertrok Ayo naar Nigeria, een land dat volgens haarzelf diep bij haar geworteld zit. Ze groeide er op bij haar grootmoeder die haar bij zich wilde houden, maar haar vader haalde haar terug. "Mijn vader was bang dat hij me voorgoed zou verliezen, daarom kwam hij me halen. Ik woon nu in Duitsland, maar Nigeria is nog steeds het land van mijn voorouders. Ik kijk met een warm gevoel terug op de jeugd die ik er doorbracht. Nooit vergeet ik die sfeer van liefde en geborgenheid. Het is de plek waar ik me nog steeds thuis voel. Best wel bijzonder, want ik ben er op oudere leeftijd maar een paar keer in mijn leven teruggeweest. Iedere keer dat ik er heenga voelt het opnieuw als thuiskomen."

Eigenlijk was Ayo's hele leven er eentje van veel reizen, van de ene plek naar de andere. "Mijn vader kwam in de 70's naar Duitsland om daar te studeren. Daar ontmoette hij mijn moeder, een Roemeense zigeunerin. Helaas ging ze zwaar aan de drugs en kon mij niet goed opvoeden. Het was vreselijk om je moeder zo naar de verdoemenis te zien gaan. Ik heb als klein kind dingen gezien die echt niet voor kinderogen bestemd zijn.
Op mijn zesde ging ik bij mijn vader ging wonen. Daar ontdekte ik ook voor het eerst hoeveel muziek voor me betekende. Als ik naar muziek luisterde voelde ik mijn negatieve gevoelens wegebben. Ik werd weer blij en dacht niet zoveel aan mijn verdriet en hoeveel ik mijn moeder miste. Op mijn tiende leerde ik piano spelen en ook de viool en de gitaar. Muziek deed zoveel met me dat ik later ook die richting uit wilde." 

Ayo werd zangeres
Ayo's wens kwam uit: ze werd een gewaardeerd zangeres. Van Duitsland reisde ze naar Londen en van daaruit naar Parijs en New York. Ze werd vergeleken met Corinne Bailey Rae, maar ook met Norah Jones en India Arie.  Haar album Joyful kwam uit en vele optredens over de aardbol volgden. Ook Nederland liep warm voor de gedreven soulzangeres. Onlangs was ze nog te zien in het programma Raymann Is Laat en op 21 april staat ze in Paradiso.

Veranderingen
En er kwamen nog meer veranderingen in Ayo's leven. Ze kreeg een zoon, Miles, het zonnetje in haar leven. "De geboorte van Miles heeft me erg veranderd. Ik heb veel dingen uit mijn verleden een plek kunnen geven. Ook heb ik eindelijk mijn moeder kunnen accepteren zoals ze is en waarom ze mij nooit de warmte heeft kunnen geven die ik nodig had. Op mijn tweede album Gravity At Last heb ik heel veel dingen van me af kunnen schrijven. Familie en thuis zijn de belangrijkste thema's op deze cd. Het leven is geen sprookje, maar als je in jezelf en een betere toekomst blijft geloven, komt het toch uiteindelijk goed. Ik ben nu niet alleen het kind van mijn ouders, maar een ouder met een kind, het hoofd van een familie. Er is de laatste tijd heel veel veranderd in mijn leven. Ik ben meer volwassen en kan nu dingen begrijpen die ik vroeger niet kon."

Ayo is erg blij met haar nieuwe album, wat ook weer een nieuwe fase in haar leven betekent. Het gaat goed met haar carrière. Ze stond een paar keer voor uitverkochte zalen in Olympia, Parijs en kreeg gouden platen in Griekenland, Italië, Zwitserland en Polen. Ayo verklaart het overheersende gevoel op haar album als 'opluchting'. "Een nummer als At Last laat zien dat ik blij ben dat ik er weer geluk in mijn leven is. Ik heb mijn verleden definitief achter me gelaten en voel me sterker dan ooit."

Gravity At Last
Ayo

EAN: 0600753112045
Prijs: 17,99

Foto's: Universal Music