CD: STEREO - Monogamy

Media door Marieke_B

Rock Nation
RTL5 waagde de gok en zond het programma Rock Nation uit, waarin gezocht werd naar nieuw Nederlands rocktalent. Uit die zoektocht vormde zich STEREO: een zeskoppige nieuwe band vol ambitie. We hebben hier te maken met:

Astrid Kunst - zang
Daan Koch - gitaar
Jean-Baptiste Zablone - gitaar
Thijs Schrijnemakers - toetsen
Noah Smits - bas
Stephan Beuving - drums

Allen hadden de bandleden al individuele ervaring opgedaan in andere bandjes, op conservatoria en academies, maar samen begonnen ze op nul. Het stel woonde een tijdlang samen in een huis in Den Haag, waar ze elkaar beter leerden kennen, de band meer gevormd werd en vooral heel veel muziek werd gemaakt.

Zangeres Astrid heeft veel van de teksten op Monogamy zelf geschreven. Ze zegt daarover: "Nederlandse bands hebben soms de neiging om in hun Engelstalige teksten nogal uit te weiden; poëtisch te doen waar dat niet perse nodig is. Wij proberen veel concreter te zijn. Met de deur in huis te vallen. Het is, nu ik er over nadenk, iets dat je veel in de hip hop hoort. Pats! Dit is het." (www.stereomusic.nl)

Het album is uiteindelijk het resultaat van een gezamenlijke inspanning: iedereen heeft melodieën en thema's aangedragen en samen werkten ze die uit tot volwaardige songs.

De cd
Monogamy is uiteindelijk een aardig debuutalbum geworden. De eerste single Last Forever, een pittige binnenkomer, schopte het tot bovenin de hitlijsten en de tweede, het gevoelige Still Here, maakte ook een vliegende start. Bovendien mag dat laatste nummer zich ook titelsong noemen van de nieuwe Nederlandse film Terug Naar De Kust, de verfilming van het gelijknamige boek van Saskia Noort. Hiermee zal STEREO hoogstwaarschijnlijk een nog groter publiek bereiken.

Aan alle nummers op het album is te horen dat de bandleden stuk voor stuk goede muzikanten zijn. Door de heerlijke gitaren, fijne drums en een erg goede zangstem klinkt het allemaal erg 'smooth'. De teksten zijn inderdaad niet al te moeilijk en recht voor z'n raap, waardoor de songs snel in je hoofd blijven hangen en meer een soort van makkelijke poprock-sound krijgen. Hierdoor is de cd lekker energiek, maar hou je wel het gevoel dat deze band eigenlijk meer in zijn mars heeft. Dat is wel een beetje zonde...

Uitschieters op het album zijn wat mij betreft (naast de reeds uitgebrachte singles) Would It Be Nice en het ingetogen Blind Again, waarbij Astrid duidelijk laat horen wat een geweldige stem ze heeft en hoe prettig deze in het gehoor ligt.

Persoonlijk ben ik nu erg benieuwd hoe STEREO het er live vanaf brengt. Zullen ze op dat podium ook hun mannetje staan? Het album doet vermoeden van wel, dus kom maar op met die tour!

Monogamy
STEREO
EAN: 5099996570029
Prijs: 12,99