CD: Fame - The Original Soundtrack

Media door Chantal

Het is 1980. De dansliefhebbende wereld is in de ban van Irene Cara en haar vertolking van het nummer Fame. De soundtrack is op z'n zachtst gezegd een album om trots op te zijn. De cd belandt hoog in de charts, krijgt verschillende prijzen toegewezen en wordt zelfs zoveel verkocht dat het bekroond wordt met de titel 'multi-platinum'. Het succes van de bijna dertig jaar oude nummers zal moeilijk te evenaren zijn.

En ineens is het 2009. Lang genoeg gewacht, Amerika vindt het tijd om een nieuwe poging te wagen. De soundtrack is gevuld met maar liefst negentien nummers, waarin nieuwe en oude klassiekers de revue passeren. En ja, onvermijdelijk is natuurlijk dat Irene Cara's grote hit gecoverd zou worden. Ditmaal mag Naturi Naughton de titel achter haar naam schrijven, die daarnaast ook een rol in de film speelt.

Of het een verbetering is? Laten we het erop houden dat er in ieder geval niets meer terug te horen is van de oude versie. De nieuwe Fame is veranderd in een Step Up-achtig dansliedje dat, op de tekst na, op geen enkele manier te vergelijken is met de voorgaande uitgave.

Naast dit nummer is slechts één ander liedje van de originele soundtrack terug te vinden. Bij de overige zeventien nummers is onder meer een cover van John Legends Ordinary People te vinden, komt de originele versie van Sam Sparro's Black & Gold voorbij en horen we nieuwe nummers als Big Things en Get on the Floor. Al deze nieuwe liedjes zijn stuk voor stuk herkenbaar. Een gevalletje "Hey, die ken ik," terwijl ze nooit eerder uitgebracht zijn. Ze lijken sprekend op de soundtracks van het eerder genoemde Step Up en Turn it Up. Geen ouderwetse popnummers meer, maar vooral hip hop en r&b. Geen grote uithalen, maar elektronische beats die vooral erg modern klinken. Niets is meer terug te voeren op de originele cd.

Als je van Step Up houdt, Save the Last Dance leuk vond en de muziek van Honey meermaals gehoord hebt, dan is deze soundtrack zeker aan te raden. Houd je je liever vast aan de nostalgie van hoog opgesneden balletpakjes, foute haarbanden en felle leggings, dan kan je maar beter met een grote boog om deze versie heen lopen.

Fame - The Original Soundtrack
EAN: 0602527137452
Prijs: 17,99