CD: Nederlands Castalbum Joseph

Media door Marieke_B

Castalbums van musicals groeien mee met de populariteit van de musical zelf. Steeds meer mensen hebben graag een herinnering aan hun heerlijke avondje uit en kopen de soundtrack als aandenken, om het thuis allemaal nog eens te beleven. Zo werden onder andere de castalbums van Tarzan en Les Misérables al enorme hits.

De fans keken er al tijden naar uit: het album vol liedjes van de spetterende populaire musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Frustratie alom toen bol.com tot twee keer toe meldde dat de release was uitgesteld. Maar gelukkig is alles goed gekomen; Het Nederlandse Castalbum prijkt al op menig iPod.

Nog even het verhaal...
Deze musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice is geïnspireerd op het beroemde verhaal van Jozef in het oude Egypte, waarin hij zich ontwikkelt van zijn vaders oogappel tot onderkoning van het land. Jozef wordt door zijn elf jaloerse broers als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar blijkt dat hij een bijzondere gave heeft: Jozef kan dromen uitleggen. Als de Farao door een nare droom wordt gekweld, legt Jozef hem de droom uit, stelt hem gerust en geeft hem goed advies. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte. Dan ziet hij na al die jaren zijn broers weer en stelt hen op de proef.

Op de cd vinden we alle liedjes terug die de musical zo leuk maken. Aangezien bijna de hele musical gezongen wordt, heb je bijna het hele verhaal op de cd. Erg leuk! Natuurlijk kunnen we allemaal al meezingen met de nummers die in het tv-programma Op zoek naar Joseph regelmatig voorbij kwamen, zoals Sluit Alle Deuren Maar, Kom Op Nou Jozef en Arme Jozef.

Daarnaast word ik ook heel blij van het hilarische lied van de Farao (Stapel Op Mij) en Freeks single Laat Je Droom Bestaan, welke aan het begin én einde van de musical voorbij komt. 'Vertelster' Renée van Wegberg en 'Joseph' Freek Bartels springen eruit; wat een dijken van stemmen hebben deze twee talentvolle mensen.

Helaas is er wel één minpuntje: het applaus dat tussen de liedjes is gemonteerd. Dit lijkt nogal gemaakt en is ook absoluut overbodig; de mooie liedjes en soms humoristische teksten staan helemaal op zichzelf.

Het Nederlandse Castalbum van Joseph is wel echt alleen leuk voor mensen die de musical hebben gezien of hem nog gaan zien. Niet-fans kraken hem (eigen ervaring!) alleen maar af. Als je je er niets bij kunt voorstellen, of als het je interesse niet heeft, heb je niets aan dit schijfje.

Als ik voor mezelf spreek, kan ik alleen maar zeggen dat ik uitermate vrolijk word als de musical Joseph uit mijn iPod schalt. Met een grote glimlach in de trein, het voor één keer niet erg vinden dat de reis wat langer duurt door vertraging... :)

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
Het Nederlandse Castalbum

EAN: 0602517964839
Prijs: 17,99