Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Extra aandacht voor borstkanker!

Heb ik borstkanker?
Het kan zo zijn dat jij of je partner veranderingen opmerkt aan jouw borsten. Als je het gevoel hebt dat het niet helemaal goed zit, maak dan gelijk een afspraak met de huisarts. Borstkanker komt momenteel zo veel voor dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen!

Hoe verminder ik mijn risicofactor voor het krijgen van borstkanker?
Iedere vrouw heeft gemiddeld 10 procent kans op het krijgen van borstkanker: de één meer dan de ander. Van de vrouwen die borstkanker krijgen is 0,7 procent tussen de 20 en 29 jaar en 77 procent ouder dan 50 jaar.

Wat verhoogt jouw risicofactor?

  • Weinig lichaamsbeweging
  • Het hebben van weinig tot geen kinderen
  • Overgewicht
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Het kort of het helemaal niet geven van borstvoeding
  • Het krijgen van kinderen na je dertigste
  • Erfelijkheid
  • Het hebben van borstkankergenen

Pink Ribbon Magazine
Dit jaar komt alweer de zesde editie van het Pink Ribbon Magazine uit. Het thema van Pink Ribbon Magazine 2009 is Circle of Life. Jaarlijks wordt in oktober dit project van Sanoma uitgegeven. De gehele opbrengst van het tijdschrift gaat naar Stichting Pink Ribbon.

De bijbehorende campagne is al via verschillende media te zien en te horen. Voor het filmpje van Pink Ribbon Magazine zijn de makers op zoek gegaan naar borsten in alle kleuren en maten. Meer dan 1.000 vrouwen wilden vrijwillig meewerken aan het filmpje. Klik hier voor het resultaat.

Stichting Pink Ribbon
Stichting Pink Ribbon is ontstaan uit een samenwerking tussen Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), KWF Kankerbestrijding, The American Womens Club The Hague en Estée Lauder. De stichting heeft als doel om het aantal gevallen van borstkanker te verminderen, het bevorderen van vroege diagnoses en het inlichten van vrouwen over borstkanker en de risico's die tot deze ziekte kunnen leiden.

Estée Lauder Pink Ribbon Award Gala 2009
Afgelopen maandag werd oktober weer als borstkankermaand ingeluid in een roze Carré. Sylvie van der Vaart was de speciale gast tijdens het gala. De voetbalvrouw mocht de award uitreiken die de vrouwelijkheid symboliseert van vrouwen tijdens of na kanker.

Wat kun jij doen?
Wil je een steentje bijdragen en Pink Ribbon steunen met hun acties tegen borstkanker, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Ze.nl heeft een paar opties voor je opgezocht:

Pink! by Dooor
Dit jaar heeft Dooor Jewelry weer een exclusieve lijn ontworpen voor de borstkankermaand: een gedeelte van de verkoopprijs wordt gedoneerd aan Pink Ribbon. Hiermee willen ze de kankerbestrijding steunen in haar werkzaamheden, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar het voorkomen van deze verschrikkelijke ziekte.

De speciaal gemaakte collectie is met de hand gemaakt van de mooiste materialen en bestaat uit een geluksarmband, oorstekers met Swarovski kristallen en een gelukshangertje voor aan je tas of mobiele telefoon. De sieraden kun je online bestellen: klik hier om een kijkje te nemen in de webshop.

Curves 30 minuten fitness
Op 7 oktober geeft de ambassadrice van Stichting Pink Ribbon, Quinty Trustfull, het startsein van de Curves oktoberactie. Op deze feestelijke, gezellige en informatieve avond wordt er geld ingezameld voor de stichting.

Beweging is erg belangrijk om het risico op borstkanker te verlagen. Wanneer je vijf dagen in de week 30 minuten beweegt, heb je 20 tot 40 procent minder kans op het krijgen van borstkanker. Het fitnessprogramma van Curves is hier precies op ingesteld. Curves heeft een complete work-out samengesteld van 30 minuten met een warming up, krachttraining, conditietraining, een cooling down en rekken & strekken. Als je tussen 5 en 17 oktober lid wordt, betaal je geen begeleidingskosten als je 25 euro aan Pink Ribbon doneert. Kijk voor meer informatie op de website.

Strijd mee tegen borstkanker
Je kunt ook maandelijks een donatie geven aan de KWF Kankerbestrijding. Als dank ontvang je een speciaal door Daniëlle Oerlemans ontworpen armbandje. Het armbandje staat symbool voor de strijd tegen borstkanker. Klik hier om je in te schrijven voor een maandelijkse donatie! 

Probeer rekening te houden met de risicofactoren en controleer regelmatig je borsten. Hoe eerder je borstkanker geconstateerd wordt, hoe meer overlevingskans je hebt!