Tatiana de Rosnay - Die laatste zomer

Media door Krista

Het verhaal
Antoine Rey, een man die verlaten is door zijn vrouw, geen uitdaging meer heeft in zijn baan als architect en steeds verder van zijn kinderen vervreemt, heeft het ideale cadeau voor de 40e verjaardag van zijn zus Mélanie bedacht. Ze gaan een lang weekend naar het eiland Noirmoutier, waar zij toen ze nog klein waren hun zomers doorbrachten. Het is een eiland vol mooie herinneringen aan hun veel te jong overleden moeder en hun grootouders. Hoe langer zij op het eiland verblijven, des te meer herinneringen er naar boven komen.

Mélanie herinnert zich iets over haar moeder en schrikt hiervan. Op weg naar huis in de auto wil Mélanie haar herinnering delen met Antoine, maar raakt de macht over het stuur kwijt en krijgt een verschrikkelijk ongeluk. Mélanie wordt opgenomen in een plaatselijk ziekenhuis en verblijft daar een aantal weken, Antoine komt er met een paar schrammen vanaf. Hij blijft een tijd bij Mélanie en ontmoet Angèline, een vrouw die in het mortuarium werkt van het ziekenhuis. Alles aan haar fascineert hem en dat is wederzijds. Nadat Mélanie eindelijk weer thuis is en de kracht heeft om haar herinnering aan Antoine te vertellen, gaat hij op zoek naar de waarheid over de dood van zijn moeder. Mélanie wil dat hij het verleden laat rusten en meer aandacht besteed aan het nu, maar dat kan hij niet en gaat alleen verder. Onderweg komt hij steeds meer en meer te weten over de familie Rey en de invloed die zij hebben gehad op zijn leven. Ook zijn eigen gezin vraagt steeds meer de aandacht, iets waar hij helemaal niet mee om kan gaan. Of het hem allemaal lukt is natuurlijk de grote vraag, maar misschien nog wel belangrijker; wordt hij eindelijk weer gelukkig als hij alles weet?

En?
Ik was aangenaam verrast door dit boek, mede doordat het verhaal vanuit een mannelijk perspectief wordt geschreven. Het is werkelijk een prachtig verhaal over een familie waar iedereen tegenop keek om zijn allure, maar zoals ze wel eens zeggen: elk huisje heeft zijn kruisje, en zo is de familie Rey geen uitzondering. De geheimen en leugens die Antoine tegenkomt, zullen iedereens wereld op zijn grondvesten doen schudden. Wat mij persoonlijk aangreep aan het verhaal was dat Antoine moeilijk met zijn kinderen om kon gaan. Doordat er met zijn kinderen ook heftige dingen gebeuren, wordt hij gedwongen om dit onder ogen te zien. Het is een verhaal vol liefde, verraad, angst, verlangen en onmacht. Mijn tip: gewoon lezen en genieten!

Die laatste zomer
Tatiana de Rosnay
ISBN: 9047201116
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Artemis & Co