CD: Laura Jansen - Bells

Media door Marit

De meisjesachtige cd, uitgewerkt in lichtroze, sepia- en zwart/wit-tinten is geweldig! Met een kristalheldere stem bereikt Laura haar publiek en vertelt ze over haar emoties en alles wat haar bezighoudt. Veel van haar nummers doen denken aan Maria Mena: zachte meisjesstem, rustige muziek, je komt er heerlijk bij tot jezelf, een gevoelige stem en onderwerpen waarin je je kunt herkennen. "Dit album is mijn antwoord op de meisjespop van tegenwoordig. Dit is wie ik ben: soms voel ik me triest en donker, maar vaker nog ben ik overdonderd door de magie van de wereld," vertelt Laura over haar eigen album.

Laura Jansen... wie is dat?
Een vrouw die zich singer/songwriter noemt en dochter is van een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader. Van origine is ze van Nederlandse bodem, maar ze woont nu al negen jaar in de USA. Laura is naar Nederland gehaald door John Ewbank, die zorgde voor een contract met Universal Music. Een dame met innemende persoonlijkheid en een voorliefde voor alles wat zich op het internet bevindt. Ze is overal bij aangesloten en zegt zelfs geen carrière te hebben gehad zonder internet: MySpace, Twitter, Facebook en Hyves: Laura is overal te vinden!

Haar carrière
Na het Rotterdams conservatorium kwam ze in Boston terecht, op het Berklee College of Music waar ze de fijne kneepjes van songwriting en opnametechniek leerde. Daarna verhuisde ze naar Nashville, waar veel singer/songwriters zitten. Daar kwam ze er echter achter dat het countrygenre niet bij haar paste en pakte haar koffers om naar Los Angeles te vertrekken. Dit bleek een schot in de roos en ze kwam terecht in het Hotel Cafe waar veel opkomend talent kan optreden. Vele bekenden hebben hier ook gestaan: denk onder andere aan Jason Mraz, John Mayer, en Joshua Radin.

Met het schrijven van muziek verdient ze in LA al langer haar geld, maar het schrijven van eigen materiaal heeft langer geduurd. Dit komt omdat haar liedjes zeer persoonlijk zijn en het kostte haar moeite om dit met iedereen te delen. "Liedjes ontstaan vaak uit momenten van helse veranderingen. Dat zijn tijden waarin ik mijn toevlucht zoek tot mijn piano. Ik begin vaak met een stuk tekst of zing een melodie, die ik dan op een rare manier samenvoeg; daarom hebben mijn songs soms van die onverwachte tempowisselingen," aldus Laura.

Haar album
Het album Bells bevat tien nummers, waaronder het gelijknamige nummer Bells. Dit nummer schreef ze in een gevoel van heimwee naar de kerkklokken van Nederland. Naast dit melancholische, maar toch vrolijke nummer, is het album verrijkt met een cover: Use Somebody van Kings of Leon.

Het nummer Single Girls, dat al sinds 26 juni als single verkrijgbaar is, is haar grote hit. Dit liedje is het meest autobiografische nummer van het album. "In het begin schaamde ik me er een beetje voor, omdat het niet veel meer is dan een lijst van de dingen die ik in de weken na een relatiebreuk deed om me sterker te voelen. Pas later, toen ik het liedje live begon te spelen, merkte ik dat mijn lijst eigenlijk een groot cliché is. Bijna elke vrouw heeft hetzelfde gedaan." Single Girls is echter geen triest liedje, maar juist optimistisch. Je weet dat je weer op eigen benen kunt staan, alleen nog niet helemaal hoe.

Haar debuutalbum is veelbelovend. Naast de gevoelige nummers, heeft ze ook wat snellere en swingende nummers die, net als de gevoeligere nummers, lekker in het gehoor liggen. Ik weet zeker dat we nog veel van haar zullen horen!

Laura was afgelopen week in Nederland voor een bezoek aan Paradiso en De Wereld Draait Door. Vind je het jammer dat je haar gemist hebt?  Niet getreurd, want in december is ze terug voor een clubtour!

Laura Jansen clubtour:
5 december 2009 Rotown, Rotterdam
6 december 2009 Effenaar, Eindhoven
7 december 2009 Oosterpoort, Groningen
8 december 2009 Melkweg, Amsterdam
9 december 2009 Tivoli de Helling, Utrecht
10 december 2009 Paard van Troje, Den Haag
11 december 2009 Doornroosje, Nijmegen

Bells
Laura Jansen

EAN: 0602527116464
Prijs: 16,99 Euro