Interview: Eva de Roovere!

Media door Anneke

Deze dame heeft in ieder geval een boel te vertellen dus... barst maar Los Eva!

"Slaap lekker ding. Want jij is lastig. Nog meer jij is fantastig toch," zingt Eva de Roovere in haar typische 'a la de Roovere' tekst compleet met charmant Belgisch accent. Dankzij het hitnummer werd ze plotsklaps een bekende naam in Nederland. En nóg meer in België, waar de opmars van het liedje ook niet meer te stoppen is.

Wat deze Vlaamse zo sympathiek maakt, is haar puurheid en haar charismatische uitstraling. Eva ademt de muziek die onlosmakelijk met haar leven verbonden is, vertelt ze tijdens ons onderonsje in Amsterdam. "Thuis kreeg ik muziek met de paplepel ingegoten. Van mijn ouders die gek waren op muziek, maar ook in de fanfare waar ik als tiener klarinet speelde. En in de muziekgroepen Oblomow en Kadril waar ik mijn eerste échte muzikale stappen zette."

Maar Eva wilde meer dan de bands met veel oudere muzikanten waar ze mee speelde. "Ik wilde meer van mezelf laten zien, mijn eigen ervaringen met het publiek delen. Daarom besloot ik zelf teksten te gaan schrijven, gebaseerd op mijn eigen leven. Autobiografische liedjes, soms gebaseerd op de ervaring van anderen of een beetje gelogen, haha. Soms moet je dingen wat mooier maken dan ze zijn of misschien zo omschrijven zoals je ze zelf het liefst zou willen zien," aldus de zangeres wiens liedjes vooral de liefde als thema hebben. "De liefde is als thema zo onuitputtelijk. Je kunt er echt alle kanten mee op."

"In mijn liedjes zit passie, genegenheid en als geheel klinkt het als een warme zomerdag. De songs belichten elk een ander aspect van een relatie," vertelt Eva wiens muziek door een breed publiek gewaardeerd wordt, van hetero tot homo en lesbo en nog veel meer. "Waarom lesbiennes houden van mijn muziek? Ik zou het niet weten... Misschien omdat mijn teksten herkenbaar zijn voor mannen én vrouwen en eigenlijk nooit gericht op een specifiek persoon."

"Vrouwen waarderen me denk ik ook omdat ik altijd mezelf probeer te zijn. Ik ben in ieder geval blij met een grote doelgroep. Daaruit maak ik op dat mijn liedjes door veel mensen gewaardeerd worden."

Slaap Lekker (Fantastig Toch) is een liedje van Eva's eerste album De Jager. Het werd bij toeval ontdekt door de Nederlandse rapper Diggy Dex. "Hij was op zoek naar een leuk refreintje voor een nummer van hem en belde me op om te vragen of hij daarvoor mijn liedje mocht gebruiken. Ik vond het erg plezant en zei natuurlijk meteen 'ja'. Diggy heeft er een leuk, up-tempo nummer van gemaakt. Natuurlijk vind ik het heel erg leuk dat het nu een van de grootste zomerhits van 2009 is!"

"Er is opeens zoveel belangstelling voor mijn muziek dat mijn twee albums De Jager en Over & Weer opnieuw uitgebracht zijn als een dubbel cd."

Eva de Roovere staat nu volop in de belangstelling. In het najaar gaat ze touren door België en Nederland. "Voor de Belgische lezers en andere geïnteresseerden: op 21 november sta ik op de L-Day (lesbodag) in De Vooruit in Gent. Daar verheug ik me heel erg op en ik hoop jullie lezers ook.  Ik weet zeker dat het een bijzondere en hele gezellige dag gaat worden. Verder ga ik in het najaar uitgebreid touren dus we komen elkaar vast wel ergens tegen."