Floaten: gewichtloos drijven

Ontspanning door Jet

Al tijden wilde ik het proberen: floaten! En laatst was het zover: ik was uitgenodigd bij Koan Float te Amsterdam om te komen dobberen. De één is er helemaal weg van, de ander vindt het maar saai. Ik was in ieder geval super nieuwsgierig: blijf je echt zo goed op het water drijven? Werkt zo'n cabine niet claustrofobisch? Zal het echt ontspannend zijn?

Floaten...?
Is simpelweg gewichtloos drijven op zeer zout warm water in een cabine die speciaal is ontworpen om alle prikkels van buitenaf uit te sluiten en volledig tot rust te komen. Niet verkeerd in onze drukke leventjes van tegenwoordig waarin we nauwelijks de kans hebben om alleen te zijn en ons in totale stilte te begeven. Doordat je lichaam wordt ondersteund door het zoute water, kun je al je spieren helemaal ontspannen... Ultiem relaxt dus!

Waar is het goed voor?
Uit onderzoek is gebleken dat floaten meerdere positieve effecten heeft. Enkele voorbeelden: het verlichten van mentale en fysieke stress, het versterken van het immuunsysteem, het helpen genezen van stressgerelateerde ziektes, het herstel van blessures en het verhogen van het concentratievermogen. Daarnaast heeft floaten een positieve invloed op het geheugen, denken, leerprestaties en creativiteit... Voor je gezondheid is het dus zeker de moeite waard om een keer te gaan floaten. Maar is het ook fijn?

De beleving...
Nadat ik welkom was geheten bij Koan Float en wat informatie had ontvangen, werd ik meegenomen naar de floatingruimte. Dit is een grote kamer, die je trouwens helemaal voor jezelf hebt, waar een douche en natuurlijk de floatcabine in staat. Nadat ik een korte douche had genomen, oordopjes in had gedaan tegen het zoute water en wat wondjes had afgedekt met zuurvrije vaseline (zodat het zoute water niet teveel prikt), kon het floaten gaan beginnen! Enigszins aarzelend stapte ik de grote floatcabine in, die wel iets weg heeft van een soort reuze cocoon, en liet ik mezelf het water in glijden. En verrek: het werkte! Alsof ik zo licht was als een veertje, dreef ik zo naar boven. En daar lag ik dan: het is best lastig om jezelf te ontspannen en je hele lichaam los te laten. Het voelde toch een beetje onnatuurlijk. Maar na enkele minuten lukte het me steeds meer om te ontspannen en ervan te genieten. Ook durfde ik me wat meer te bewegen, het is heel gek om te merken dat je echt heel stabiel ligt: je zakt niet zomaar naar beneden en kunt je armen en benen gewoon alle kanten op bewegen. Het water heeft een fijne temperatuur en voelt heel zacht aan. Pas wel op met wondjes: ook al smeer je er wat vaseline op, het prikt nog steeds.

De cabine is redelijk ruim en daardoor had ik geen claustrofobisch gevoel, nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik daar niet zo snel last van heb. Aan de binnenkant vind je een aantal knoppen voor het licht, de muziek en voor de airconditioning. Je kunt ervoor kiezen om een klein lichtje in de cabine aan te houden en naar een rustgevend muziekje te luisteren of -wat wordt aangeraden- helemaal in het donker in totale stilte te floaten. Toegegeven, dat laatste werkte het meest ontspannend, maar ik werd er ook een beetje duizelig van. Voor de eerste keer floaten vond ik een beetje licht en 'afleiding' toch wel fijn. Ook hangt er in de cabine een nekkussentje voor als je spanning krijgt in je nek en een handdoekje voor het geval dat het zoute water in je ogen komt (niet fijn!).

Was ik in het begin nog heel erg bewust van dat ik daar een beetje lag te dobberen en van de tijd die redelijk langzaam voorbij ging, raakte ik dat op een gegeven moment helemaal kwijt. Ik raakte in een soort van trance en toen een medewerker over de intercom vertelde de tijd om was, kwam dat dan ook als een verrassing. Waar was ik met mijn gedachten?

Nadat ik uitgebreid gedoucht had om het zoute water van mijn lijf en uit mijn haren te spoelen, kon ik gebruik maken van een aantal heerlijke beautyproducten om me weer helemaal fris en fruitig te maken. Na een glaasje water, kon ik weer vertrekken!

Achteraf...
Floaten is zeker een unieke ervaring, waarvan ik iedereen aanraad het een keer mee te maken. Het is zo'n bizar gevoel om gewichtloos op water te drijven. En het werkt, wel pas na een tijdje, echt ontspannend. Maar of het voor mij voor herhaling vatbaar is? Ik weet het niet... Ik werd er een beetje duizelig van (misschien te weinig gegeten van te voren?) en vond het ook een beetje lang duren. Er is me wel verteld dat iedere floatervaring weer anders is en dat wordt aangeraden om een paar keer in een relatief korte periode te floaten om het echte gevoel te ervaren, dus wie weet oordeel ik te vroeg. 

Mocht ik het toch nog eens willen gaan doen, dan zou ik zeker weer naar Koan Float gaan, want ze bieden een goede service en een fijne atmosfeer. Misschien kies ik de volgende keer wel voor één van de 13 verschillende massages die Koan Float aanbiedt. Al met al ben ik toch blij dat ik het een keer heb geprobeerd, want ik ben weer een ervaring rijker. En daar draait het toch om in het leven? Voor de mensen die erg claustrofobisch zijn aangelegd: toch maar een ticket naar de Dode Zee boeken!

Kijk voor meer informatie op de website van Koan Float!